Subky Abdul Latif

Friday, March 19, 2004

ANTI RASUAH PAK LAH TAK LEPASKAN JERUNG?

PERDANA Menteri Dato Seri Abdullah Badawi dan BPR dipersenda justeru dalam siri tangkapan anti rasuahnya, justeru yang dilihat terperangkaap hanya penyangak-penyangak bilis, menakala jerung dan bapak jerung celus dari bubu.

Kini pukat tunda Perdana Menteri seolah-olah tidak mengenal tangkapan, jerung dan bilis sama-sama masuk pukat apabila BPR mendapat permit menahan Tan Sri Eric Chea, ‘raja Perwaja’ di era kegemilangan Perwaja dulu, dan manteri kainet Tan Sri Kasitah Gadam.

BPR kini seolah-oleh kembali ke era Tun Dr. Ismail selepas peristiwa 13 Mei, 1969 dulu. Era Tun Dr. Ismail adalah di bawah era Tun Razak. Yang terserlah anti rasuahnya ialah Tun Dr. Ismail sekalipun beliau mendapat izin Perdana Menteri Tun Razak. Di bawah Tun Razak, penyangak jerung kalaupun ada tidak masuk pukat tetapi berundur dari kedudukan.

Pukat Dr. Mahathir kecil saja, hanya celus bilis dan kalaupun ada jerung yang muat masuk pukatnya, jenis Anwar Ibrahim. Pukatnya seolah-oleh penuh, tidak muat bagi penyangak jerung yang ada.

Dato Seri Abdullah mengeluarkan permit pukat tunda besar kepada BPR. Setiap bulan dalam masa kurang dari 100 beliau menggantikan Dr. Mahathir ada saja tangkapan rasuah dari kalangan pegawai kerajaan. Selepas banyak sungutan, betapa yang masuk bubu hanya penyangak bilis, maka jerung yang tak muat dalam bubu, telah masuk pukat pula.

Adakah ruang lagi bagi jerung-jerung yang masih bebas? Itulah pertanyaan umum terhadap pukat tunda anti rasuah Pak Lah itu. Adakah yang menggelorakan perairan rasuah negara itu sekadar kipas dan kibas dua jerung itu saja?

Isu rasuah adalah program dalam otak manifesto Abdullah Badawi. Dengan dua jerung dalam pukat itu cukup baginya tidak perlu berkempen dalam pilihan raya umum nanti. Tetapi adakah memadai setakat dua kerat jerung, maka negara akan terselamat dari bencana rasuah?

BPR telah mendapat tenaga baru dari permit yang diberikan. Tetapi apakah Perdana Menteri mempunyai setamina yang cukup untuk menghadapi parti penuh penyangak yang berkuasa. UMNO telah mengesahkan ia penuh dengan pengamal politik wang hingga sukar dicari kerbau yang tidak terpalit lumpur rasuah politik.

Apakah yang dipakai oleh Perdana Menteri sebagai seorang UMNO yang kalau diibaratkan sebagai kerbau tidak terpalit dengan lumpur setelah sama-sama berkubang di kandang kerbau? Kalau ajaran falsafah peri bahasa, seekor kerbau membawa lumpur habis semua terpalit, maka adalah ajaib bagi semua kerbau membawa lumpur maka seekor kerbau UMNO terlepas bersih.

Dalam era Dr. Mahathir kabinet menubuhkan sebuah jawatankuasa kabinet menganai anti penylewegan yang dipengurusikan oleh Dato Seri Anwar Ibrahim. Ia kira-kira tambahan kepada BPR yang tidak dapat lesen besar membendung janayah itu. Tetapi akhirnya pengerusi anti penelewengan itu yang dikenakan tindakan kerana dikatakan menghalang pegawai anti penylewegan menjalankan tugas.

Di era itu juga Lim Guan Eng, anak Lim Kit Siang mengadukan tentang salah dikatakan dilakukan oleh Ketua Menteri Melaka masa itu, tetapi Lim yang terpenjara, ketua menteri itu bebas.

Di zaman itu juga BPR telah membuka fail tentang kejadian Menteri Rafidah Aziz mempengerusikan menyuarat memberi saham kepada menantunya. Ada pula berita gempar tentang anak menteri MCA kaya raya dalam waktu yang singkat. Malah pernah juga Dato Sammy Vellu ditemui pegawai BPR.

Selepas Dr. Mahathir berundur, Dato Nazri pula ditemui oleh BPR. Kononnya ada perkara dikatakan ditemui dalam penyiasatan mengenai pemberian permit teksi. Tetapi belum ada laporan BPR yang membebaskan menteri itu.

Masyarakat tidak terkejut Tan Sri Eric Chia ditahan kerana kesnya telah hebah sejak sekian lama. Cuma orang melihat bahawa Abdullah Badawi lebih tegas dan lebih berani dari Dr. Mahathir. Dr. Mahathir dilihat keras dan berani di zamannya, tetapi dalam masa 100 hari saja Abdullah membuktikan dia lebih tegas dari Dr. Mahathir. Seolah-olah Dr. Mahathir selembik Abdullah semasa menjadi Tibalan Perdana Meneri dulu.

Orang ramai terkejut apabila Tan Sri Kasitah Gaddam yang tiada tertonjol dalam serba hal ditahan BPR. Beliau telah disiasat selepas menjadi bekas menteri. Sejak tahun 1996 fail mengenainya dibuka. Orang terkejut apabila kemudiannya dilantik menjadi menteri setelah lama namanya tidak terdengar.

Persoalannya bagaimana Dr. Mahathir mengangkat seorang yang disiasat BPR untuk menjadi menteri? Bagaimana orang secekapnya tidak dimaklumkan tentang masalah Kasitah? Dan Abdullah Badawi pula bersetuju menangkatnya menjadi penaja UMNO Ranau beberapa bulan sebelum beliau ditahan.

Untuk berlaku adil terhadap Kasitah dan penyokongnya di Sabah khususnya di Ranau, Perdana Menteri menjelaskan kedudukan menteri-menteri UMNO yang pernah disiasat. Jika penahanan Eric dan Kasitah dibuat untuk membantu BN menang mudah dalam pilihan raya, maka apa keputusan BPR tentang penyiasatan atas menteri-menteri yang lain khususnya Rafidah dan Nazri?

Mereka tidak bersalah selagi belum disabitkan oleh mahkamah. Yang perlu dijelaskan, mereka ada kes atau tidak? Penjelasan itu penting bagi membersihkan nama Perdana Menteri bahawa beliau tidak menentukan jerung yang hendak dipukat.

Kes Eric Chea gagal diselesaikan oleh Dr. Mahathir. Demikian juga kes Rafidah diselesaikan dan tidak pula dibersihkannya. BPR menyebut ada kes yang ditemui dalam penyiasatan mengenai lesen teksi. Tetapi BPR tidak membersihkan nama baik Nazri. Selagi BPR tidak membersihkan nama mereka, maka orang menyangka siapa pula kalau tidak mereka yang akan dikenakan tindakan.

Nama mereka perl dibersihkan sekarang kerana mereka akan dicalonkan lagi. Kerajaan Abdullah tidak dikira bersih kalau nama-nama yang belum dibersihkan tersenarai dalam lis calon pilihan raya. Dan mereka akan menjadi bahan fitnah kalau tidak dibersihkan. Dan kalau mereka tidak bertanding atas sebab peribadi, maka mereka akan menerima fitnah juga kalau nama mereka tidak dibersihkan dulu.

Orang mula dan boleh memuji wibawa Perdana Menteri, tetapi dengan dua tahanan saja tidak mungkin dapat memberishkan nama parti dan kerajaannya kerana kerajaan yang ditinggalkan oleh Dr. Mahathir adalah sebuah negera maju tetapi tidak bersih. Abdullah boleh menyambung kemajuan tetapi tidak boleh menyambung imej rasuah dalam UMNO.

Masalah yang beliau hadapi ialah bagaimana hendak menghadapi reaksi penyangak yang ramai yang terasa mereka tidak selamat di bawah kerajaan sekarang? Semua kerbau yang berlumpur itu merasakan mereka menunggu giliran untuk didatangi oleh pegawai BPR dan polis, entah malam entah siang?

Kalau mereka yang takutkan laporan Anwar Ibrahim tentang anti penyelewengan boleh memerangkap Anwar, maka apakah mereka akan membiarkan saja dasar peribadi Abdullah? Perdana Menteri memerlukan sokongan, tetapi sokongannya tidak banyak di kalangan kerbau-kerbau yang berlumpur di sebalah partinya.

Justeru itu penyokong ikhlasnya ada dalam PAS, tetapi PAS tidak boleh menyokong partinya kerana dasar parti itu tidak anti rasuah bersungguh-sungguh. Setakat ini sikap Dr. Mahathir tidak diketahui. Sedang beliau masih besar pengaruh dalam UMNO. Abdullah mesti meyakinkan bahawa dasar anti rasuahnya tidak membimbangkan Dr. Mahathir dan anak-anaknya.

MIN AINA ILA AINA
001-04

0 Comments:

Post a Comment

<< Home