Subky Abdul Latif

Saturday, March 13, 2004

KEPENTINGAN TERENGGANU DENGAN PILIHAN RAYA KE 11

SEKALIPUN Pilihan Raya Umum ke 11 ini adalah satu kepentingan bersama rakyat Malaysia seluruhnya walau dimana juga mereka berada, tetapi ia satu pilihan raya yang sangat penting bagi rakyat Terengganu melebih kepentingan rakyat Malaysia di negeri-negeri lain.

Bagi rakyat Terengganu, tidak kira mereka penyokong PAS atau UMNO atau KeADILan, masing-masing mempunyai satu kepentingan iaitu bagaimana hendak mengembalikan royalti minyak milik kerajaan dan rakyat Terengganu kepada tuannya yang berhak?

Wang itu dirampas oleh kerajaan pusat. Ia melangar perjanjian dan ia melanggar undang-undang. Bagaimana rakyat boleh membenarkan sebuah kerajaan melangar undang-undang?

Wang itu dirampas atas tuduhan dan andaian bahawa ia digunakan oleh PAS untuk kepentingan PAS. Suatu yang tidak dibukti dan suatu tuduhan liar oleh Perdana Menteri dulu dan disubahati oleh Perdana Menteri sekarang.

Apa yang berlaku sebahagian dari wang rompakan itu diagih=agihkan untuk kepentingan politik UMNO dan oleh orang-orang UMNO dan membahagikan kepada orang di Terengngnanu dan di luar Terengganu seperti Ali Baba Bujang Lapuk membahagikan wang rompakannya.

Bagaimana wang itu dapat dikembalikan kepada rakyat dan kerajaan Terengganu?

Pilihan raya ke 11 ini adalah satu peluang yang terbaik bagi rakyat Terengganu untuk mendapatkannya kembali iaitu dengan mengajak sekalian pengundi di seluruh negara mengundi parti pembangkang.

Jika Barisan Nasional dapat dijatuhkan sama ada ia kalah teruk di seluruh negara atau ia kalah hingga tidak terpaksa menubuhkan kerajaan campuran bersama parti yang diperkenan oleh rakyat Terangnganu, maka ia adalah satu peluang yang baik bagi wang itu dikembalikan kepada tuannya.

Ia bukan sekadar wang rayalti selepas ini dikembalikan kepada Terengganu, malah wang rompakan yang sudah habis diagih=agihkan itu pun akan dapat dikembalikan semula.

Jika Barisan Alternatif berjaya memenangi majoriti yang diperlukan untuk membentuk kerajaan, maka ia tidak teragak-agak untuk mengembalikan wang itu. Dan jika Barisan Alternatif khususnya PAS tidak berupaya membentuk kerajaan bersendirian dan terpaksa membentuk kerajaan campuran dengan UMNO atau mana-mana parti dalam BN, maka syarat pembentukan kerajaan itu adalah bersetuju mengembalikan royalti itu kepda tuannya.

Jika perubahan kuasa di peringkat pusat dapat dilakukan, maka bukan sekadar royalti di masa akan datang dapaat diserahkan kembali kepda rakyat Terengganu, malah wang yang sudah habis dibahagi-bahagikan itupun boleh didapatkan semula.

Wang royalti yang dijadikan wang Ihsan dan Dana Khas itu adalah wang yang Petronas kepada pihak bukan berhak. Urusan akaun royalti itu adalah antara kerajaan Terengganu dengan Petronas. Dalam buku akaun di Terengganu, Petronas tidak menjelaskan tanggungannya kepada Terengganu. Maka Petronas dituntut supaya menjelaskan segala kegagalannya menjelaskan wang itu,

Soal itu ia dipaksa oleh Dr. Mahathir tidak berbangkit. Ia mesti menjelaskan wang yang tidak pernah dijelaskan itu. Terserah kepadanya untuk mendapatkan semula wang itu dari pihak yang mengambil wang itu.

Petronas tidak perlu bimbang yang ia telah rugi kerana wang itu dirampas oleh pihak lain. Petronas tahu siapa yang mengambil wang itu dulu. Jika royalti itu diambil oleh kerajaan pusat, maka kerajaan pusat sebagai tuan Petronas boleh menggunakan keuntungan yang menjadi bahagian kerajaan pusat bagi menggantikan wang Petronas.

Mengikut persetujuan antara Tun Razak dengan negeri-negeri yang mengeluarkan minyak, bahawa royalti itu asalnya adalah 10 peratus. Tetapi Tun Razak berjaya memujuk negeri-negeri memberi lima peratus kepada Jabatan Perdana Menteri dan tinggallah lima peratus kepada negeri yang malang itu termasuk Terengganu.

Petronas boleh menggunakan budi bicaranya mengambil royalti yang diberi kepada Jabaatan Perdana Menteri bagi mengganti beban dan kerugian Petronas.

Jika Ptronas boleh memberi sekali gus jumlah royalti yang tidak dilangsaikan itu kepda Terengganu, maka banyak program kemajuan untuk rakyat boleh dirancang di Terengganu dan Terengganu akan menjadi negeri yang kaya semula. Dengan kekayaan itu Terengganu boleh memikir untuk membantu negeri-negeri miskin seperti Kedah, Perlis dan lain-lain.

Kempen mendapatkan semula wang royalti itu bukan tugas dan tanggungjawab kerajaan PAS dan pemimpin-pemimpin PAS saja. Ia adalah kewajipan seluruh rakyat Terengganu. Seluruh rakyat Terengganu tanpa mengira parti boleh menggunakan budi bicaranya menghantar mesej kepada pengundi did negeri lain membantu Terengganu mendatkan semula wang mereka dengan mengundi calon pembangkang.

Mengundi parti pembangkang tidak bererti benci dan anti BN, tetapi mengundi BA dan pembangkang yang lain untuk membantu rakyat Terengganu mendapatkan semula haknya yang telah dirampas. Sokongan semua pihak kepada rakyat Terengganu ialah satu tuntutan keadilan. Pengundi diseluruh negara jangan bersubahat dengan mana-mana pihak yang menghianati hak rakyat Terengganu.

Soal rakyat yang menyokong UMNO sayangkan UMNO adalah suatu yang dihormati, tetapi UMNO tidak menunjukkan sayang kepada UMNO kiranya ia menyokong UMNO mengkhianati hak rakyat Terengganu. Sokongan sepereti itu tidak bererti sayang tetapi ia adalah satu tindakan untuk menjahanamkan UMNO.

Orang UMNO yang sayangkan UMNO mesti menghalang UMNO untuk membuat pengkhianatan. Peluang memelihara UMNO boleh dibuat kemudian selagi demokrasi dan pilihan raya menjadi budaya rakyat dan negara. Tetapi pilihhan raya ke 11 ini mempunyai kepentingan tersendiri kepada rakyat Terengganu.

Tidak ada rakyat yang taat dan cintakan Terengganu bersekongkol dengan pihak-pihak yang mengkhianati kepentingan dan hak rakyat dan negeri Terengganu.

Rakyat Terengganu adalah berdaualat dan merdeka. Masing-masing jangan membiarkan diri dijadikan kuda tonggangan Dr. Mahathir mendera dan mengambil hak dan milik Terengganu dan menggunakan rayalti yang besar itu atas perkara-perkara yang tidak berfaedah dan tidak mengikut peraturan dan undang-undang.

Kebangkitan serentak rakyat Terengganu menandakan mereka bermaruah. Jika masing-masing tidak peka atas rombakan itu, mereka adalah jenis manusia yang tidak berdaulat dan tidak bermaruah.

WDI
13/03/04

0 Comments:

Post a Comment

<< Home