Subky Abdul Latif

Tuesday, March 02, 2004

KISAH SUK DIKATAKAN OFFICE BOY

DI MANA di Malaysia seorang pegawai kerajaan boleh bercakap di hadapan Menteri Besar di khalayak ramai menganggap SUK seolah-olah seperti seorang budak pejabat melainkan di Negeri Terengganu.

Dalam majlis dialog antara pemimpin-pmimpin kerajaan negeri dengan kaki tangan kerajaan d Daerah Kuala Terengganu, seorang pegawai telah bangun menimbulkan keheningan betapa Dato SUK, Ku Abdul Azah Syed Alawee dilihat sebagai seorang budak pejabat.

Saya percaya pegawai itu bertujuan memperleceh ketuanya iaitu Dato SUK, tetapi lebih bersifat untuk membela kedudukan pegawai nombor satu dalam negeri itu. Cetusan minda pegawai itu lebih bersifat menyindir pemimpin-pmimpin kerajaan.

Keberanian pegawai itu boleh menimbulkan keharuan dalam majlis kerana jarang berlaku, ada pegawai berani bercakap berterus terang mengkritik kerajaan di hadapan Menteri Besar secara terbuka. Dan tidak pelik kalau ada pemimpin yang memberi jawapan keras.

Kerajaan Terengganu sejak bertukar kuasa mengajikan dailog seperti itu sebagai kegiatan tetap dari semasa ke semasa di setiap daerah. Dailog itu bertujuan untuk membolehkan kerajaan mndapat maklumat dari rakyat dan ia memberi peluang kepada kerajaan untuk membuat penjelsan.

Ramai percaya kejadian seperti itu tidak mungkin berlaku di negeri-negeri lain yang diperintah oleh Barisan Nasional atau dalam mana-mana pentadbiran dalam dan luar negeri. Tetapi ia berlaku di Terengganu.

Mengapa? Adakah kerana kerajaan Terengganu lemah?

Ia bukan satu petunjuk yang kerajaan itu lemah, tetapi ia adalah satu ujian bagi mengukur kebijaksanaan pemimpin kerajaan. Allah mahu menguji kesabaran pemimpin.

Dalam dialog-dialog itu kerajaan minta pengawai jangan segan dan silu, jangan takut dan gentar untuk menyatakan pendapatan dan menyampaikan isi hati. Dialog yang di isi dengan pujian kepada pemimpin dan tidak bertanya apa yang terbuku di hati, berakhir secara baik dan aman. Tiada yang baru dan tidak banyak yang dapat membantu kerajaan bagi mencari kelemahan.

Dua sebab dailog aman itu berlaku begitu. Pertama pegawai-pegawai mencari jalan selamat, menggunakan peluang untuk memuji kerajaan dan pemimpin. Kerajaan dan pemimpin tidak pasti apa yang sebenarnya benar.

Kedua, pegawai takut bertanya kerana tidak mahu nanti disalah sangka dan akhirnya mereka juga yang menerima beban.

Justeru itu dialog dengan kerajaan Barisan Nasional sunyi dari kejadian itu. Jika ada sesuatu yang dikira janggal, maka tidak dapat diramalkan masa depan pegawai yang cuba menunjuik pandai.

Bagi kerajaan seperti itu, tiada hak untuk pegawai membuat komen tentang semua kejadian dalam kerajaan kerana mereka makan gaji, dan orang makan gaji diibaratkan seperti kuli atau hamba, tiada hak untuk menyoal itu dan ini. Jika tidak suka, mereka boleh memilih kerja di tempat lain.

Malah sesudah bersara dari kerjapun tidak digalakkan membuat komen kerana mereka pernah mendapat gaji dari kerajaan dan kerajaan tidak boleh dicela. Mencelanya adalah tanda tidak bersyukur.

Tetapi kerajaan Kelantan dan Terengganu menjadikan pegawai sebagai penasihat dan mesti berkata benar. Yang dituntut dari mereka hanya kesetiaan dan ikhlas.

Saidina Abu Bakar ketika mengambil alih tigas khalifah minta beliau sokong kira beliau membuat yang betul, dan betulkan beliau kiranya beliau silap. Saidina Omar al Khatab minta beliau ditegur kiranya beliau melakukan kesalahan. Maka bangun seorang pemuda menghulur mata pedang sambil memberi amaran kepada Saidina Omar betapa pedang itu akan singgah ke batang lehernya kira beliau melakukan penyelewengan.

Rata-rata yang menyaksikan bersetuju bahawa pemuda yang mengkat pedang itu bersikap tidak beradab, tetapi Saidina Omar gembira kerana ada antara rakyat Madinah yang berani untuk kebenaran sekalipun di hadapan Omar yang terkenal garang.

Dan dalam pentadbirannya Saidina Omar banyak ditegur tetapi menerima teguran itu dengan baik. Antaranya beliau menyerbu masuk ke sebuah rumah melalui tingkap untuk menangkap pencuri.

Pencuri mekamsanya keluar dari rumah atas tuduhan menceroboh. Rumah ada tangga dan pintu, mengapa baginda menceroboh masuk ikut tingkap dan menaiki rumah orang tanpa memberi salam dan tanpa izin.

Saidina Omar yang dihalau itu patuh dan kemudian naik semula ikut tangga dan pintu dan masuk ke rumah dengan salam dan izin.

Kerajaan Terengganu diuji tentang ketahanan dan kesabarannya. Dato Ku Abdul Azah dipercayai tidak pelenting dan tidak berdendam dengan sangkaan yang beliau adalah seorang office boy.

Jawabnya, kalau beliau budak pejabat, maka Menteri Besar yang menjadi ketuanya adalah ibarat kerani. Dan yang penting dalam masa beberapa minggu ini tiada apa-apa terjadi kepada pegawai yang pandai dan berani menyindir itu. Tiada sebarang tindakan kepadanya kerana keberaniannya berani membuat kenyataan provokatif. Tetapi dia hanya dikenakan tindakan jika dia tidak berkhidmat mengikut peraturan.

Selagi dia tidak khianat, tidak membuat provokasi atas tujuan untuk menjatuhkan kerajaan dan bekerja bagi pihak musuh, maka dia bebas berkhidmat dan bebas naik pangkat dan naik gaji.

Dan bukan suatu yang mustahil Dato Ku Abdel Azah berhenti dulu dari beliau. Dato SUK sudah dekat tempoh bersara. Kalau pegawai itu belum tiba waktu bersara, dia bebas dan terus berkhidmat.

Dekat waktu pilihan raya, pemimpin-pemimpin kerajaan dari kalangan parti pembangkang dihadapkan dengan banyak cabaran dan ujian. Jika pemimpin seperti Menteri Besar latah dengan sindiran seperti itu, maka itu yang dihendaki oleh musuh. Ia akan dijadikan modal untuk memburukkan kerajaan.

Tetapi kalau Menteri Besar dan rakan-rakannya melayan pegawai yang provokatif sama seperti layanan yang Saidina Omar kepada pemuda yang mencabarnya, maka ia akan menaikkan taraf pegawai yang provokaif itu sama dengan taraf pemuda yang prpvokatif semasa zaman sahabat dulu.

Dengan layanan yang bijak sana itu boleh menyebabkan lain-lain orang berfikir, adakah mereka mendapat layanan yang sama kiranya bercakap provokatif di hadapan Menteri Besar yang lain. Katakanlah Dato Idris Jusoh menjajdi Menteri Besar selepas ini, beranikah pegawai yang sama membuat sindiran terbuka seperti itu?

WDI
02/03/04

0 Comments:

Post a Comment

<< Home