Subky Abdul Latif

Wednesday, March 03, 2004

UMNO TERENGGANU TIDAK LAGI UNTUK MELAYU?

ANTARA 76 isu yang disenaraikan dalam buku berjodol ‘ISU-ISU, SEPEGGAL PEMERINTAHAN BA DI TERENGGANU’ persempdanan semuka kawasan pilihanraya.

Dalam pindaan kawasan plihan daya di negara ini dalam tahun 2003, APR telah gagal memberikan sabarang tambahan kepada negeri Terengganu baik bagi Dewan Rakyat mahupun Dewan Undangan Negeri walaupun Terengganu mencatatkan pertubuhan penduduk dalam tempoh sepuluh lalu sebanayak 21.76 peratus.

Dari 25 kerusi tambahan Parlimen, Johor yang pertambahan penduduknya dalam tempoh itu sebanyak 24 peratus mendapat peruntukan paling banyak iaitu enam kerusi. Dari 63 kerusi DUN yang ditambah Johor juga dapat paling banyak iaitu 16 kerusi. Negeri kedua terbanyak ialah Sabah dengan pertambahan 24.75 peratus ia mendapat enam kerusi lagi untuk parlimen dan 12 untuk DUN.

Yang menarik Selangor dengan pertambahan penduduk seramai 44.18 peratus dapat tambahaan lima kerusi parlimen dan 8 DUN, Perak yang palang sedikit pertambahan iaitu 8.84 peratus dapat satu parlimen dan 7 DUN.

Apa rasional SPR dan UMNO mengagih-agihkan tambahan itu tidak diketahui. Kalau pertambahan dibuat atas perkiraan pertambahan penduduk, maka bagaimana Perak yang hanya pertambahan penduduk 8.84 peratus dapat satu kerusi, Terengganu tidak dapat sebarng kerusi walaupun pertambahan penduduk sebanyak 21.76 peratus?

Kalau pertambahan 10 peratus untuk satu kerusi, maka Terengganu sepatutnya dapat dua kerusi. Kalau 8.84 peratus bagi Perak dapat satu kerusi, maka Kedah dengan 17.8 peratus dan Kelantan dengan 16.23 peratus sepatutnya masing-masing dapat satu. Begitu juga Perlis dengan 12 peratus juga dapat kosong.

Perkara ini sudah dibankitkan di Parlimen semasa rang persempadanan semula itu dibentangkan. Tetapi Perdana Menteri masa itu dan Perdana Menteri sekarang diam membisu dan senyum kucing saja mendengarnya.

Ada berita mengatakan SPR sudah membuat cadangan yang menasabah tentang pertambahan untuk semua. Tetapi ia telah dikoyak saja oleh pemimpin UMNO yang dulu kerana atas perhitungan politiknya ialah boleh memberikan ruang yang selesa kepada orang Kelantan, Tereggan, Kedah dan Perlis mendapat kerusi tambahan.

Kononnya dengan menikus SPR pun mencadangkanlah apa yang ada itu dengan menapikan peluang bagi kawasan yang ramai orang Melayu mendapat kerusi tambahan. Kiranya orang Melayu yang sudahlah miskin dan negerinya kurang membangun pula diberi keadilan, maka dapatlah mereka sekurang-kurangnya lima atau tujuh kerusi lagi.

Kalau atas rasional 8 peratus dapat satu kerusi, maka Melayu Kelantan, Terengganu dan Kedah tentu masing-masing patut dapat dua kerusi lagi. Dan Perlis wajar dapat satu. Dan kalau mengikut kerusi yang ada sekadar beberapa ribu saja bagi satu DUN, maka desngan pertambahan 12 peratus itu patut memberikan ia pertambahan kerusi yang banyak.

Malang bagi Perlis, Kedah, Kelantan dan Terengganu ialah ia didiami padat oleh orang Melayu. Dan kiranya perjuangan UMNO untuk orang Melayu, maka inilah masanya ia hendak menunjukkan yang ia pro Melayu dan berilah tambahan kepada sedikit kerusi kepada bangsa orang UMNO itu.

Tetapi menteri-menteri Melayu dari UMNO sudah melihatkan kedudukan mereka terancaam jika orang Melayu diberi kedudukan yang baik kerana mereka mudah mengalih perhatian kepada politik Melayu mana yang boleh membela kedudukan orang Melayu.

Apabila orang Melayu dapat membuka mata, maka mereka mudah beralih menyokong PAS. Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis adalah negeri-negeri yang asalnya subur UMNO. PAS masuk ke Kelantan ketika UMNO sudah berakar. Lepas itu ia masuk ke Terengganu. Ia terkonteng-konteng di tengah UMNO yang lebat.

Tetapi apabila mata mereka terbuka, maka mereka pun membuat pilihan. Walaupun kadang-kadang orang Melayu dapat mereka pujuk supaya kembali kepada UMNO, mereka kembali sekejap tetapi kemudiannya mereka terasa tertipu lalu mereka meninggalkan UMNO lagi.

Hingga yang cerdik seperti Tengku Razaleigh dan rakan-rakannya di Terengganu itu sekejap ikut belaang PAS dan sekarag ikut bekalang UMNO pula.

Menakala yang di Kedah pula lagi menarik. Sudah dua Perdana Menteri datang dari Kedah, masih Tun Dr. Mahathir tidak percaya orang Kedah akan setia kepada UMNO. Dan memang mereka tidak setia kerana tidak ada apa yang mereka hendak setiakan.

Bertolak dari tidak mempercayai orang Melayu itu, maka mereka dera orang Melayu Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu dengan tidak memberi mereka tambahan kerusi.

WDI
03/03/04

0 Comments:

Post a Comment

<< Home