Subky Abdul Latif

Thursday, May 26, 2005

KAJI SEMULA CADANGAN NIAGA SAMPAI JAUH MALAM

DEMI mearik pelancongan Arab dan masyarakat Teluk dating ke Malaysia mencecah 200,000 musim panas ini, maka gedung-gedung perniagaan beli belah, restoren dan kelab-kelab hiburan dianjurkan mulai bulan depan dibuka hingga pukul 2 malam.

Tempat-tempat yang terlibat ialah sepanjang Bintang Walk, Mid Vally, Megamall, Sunway Pyramid dan distinasi pelancong yang popular di ibu kota. Dewan Bandar Raya Kuala Lumpur diminta mengambil tindakan bagi program itu.

Pengumuman timbalan menteri Dato Zahid Hamidi itu diminta kaji semula oleh Prof. Hamdan Adnan, Penasihat Fomca yang juga Pesuruhjaya Suhakam.
Memperpanjang tempoh operasi dari pukul 12 malam kepada pukul 2 dini hari akan melibat berbagai masalah yang lain.

Dalam keadaan yang ada penlancong dari rantau itu tahun lalu sudah sampai sekitar 150 ribu, maka apakah mereka tidak puas hati dan mahu dilanjutkan lagi hingga ke pukul 2? Apakah akan berkurangan kedatangan mereka jika dikekalkan setakat pukul 12 malam seperti sekarang?

Adalah dipercayai keseronokan akan bertambah kiranya tempoh berseronok itu diperpanjang. Tetapi keseronokan akan tergencat kalau tahap keseronokan sampai ke tahap memuncak. Keseronokan menjadi cukup seronok apabila apabila ia dihentikan pada ketika belum sampai kemuncaknya.

Nabi SAW bersabda bermaksud, berhentilah makan sebelum kenyang.

Nikmat makan akan berterusan kiranya ia dihentikan sebelum kenyang. Selain ia menyihatkan, ia menyebabkan kelazatannya perpanjangan dan keinginan untuk menikmatinya lagi sentiasa subur.

Setelah kenyang dan terbelahak baru berhenti, maka ia akan menyenakkan dan melemahkan badan. Lazimnya masing-masing menjadi sawa kenyang dan tidak bergerak tidur kerana terlalu kekenyangan. Malah ia boleh menjemukan terus.

Mungkin masa niaga yang lebih panjang itu memberi masa yang selesa kepada pencong meronda-ronda melihat barangan jualan. TEtapi banyak mana lebihnya keuntungan perniagaan selepas pukul 12 Malam?

Memang ada orang-oirang yang suka merayau hingga ke tengah malam. Tetapi majoriti manusia yang Allah jadikan malam untuk mereka tidur, mula melangkah ke tempat tidur ketika itu dan setengahnya memangpun sedang menikmati keindahan dan hikmat tidur.

Seperti kata Prof. Hamdan, yang tentu perbelanjaan awam bertambah kerana temph dua jam itu memerlukan semua lampu dan tenaga yang ssepatutnya sudah padam terpaksa beroperasi lagi.

Pasukan keselamatan terpaksa ditambah dan waktu bekerja mereka bertambah. Ia melibatkan elaun tambahan.

Ia juga memberi masa dua jam lagi kepada perosak mesyarakat bergiat dan tidak mustahil menambahkan statistik jenayah.

Tambahan tempoh dua jam menyebabkan majikan akan mengeluarkan perbelanjaan elauan yang bertambah. Ia memungkin peniaga mengkaji sama hargfa jualan bagi menampung keuntungannya yang tempoh dua jam tambahan itu belum tentu menjamin keuntungan yang lebib benyak, kerana ia belum pasti menjadi tempoh terlaris.

Setiap pusat tumpuan pelancaong tentunya tidak bergantung kepada pelancong semata-mata. Mereka juga menjadikan masyarakat tempatan sebagai pelanggan tunggak. Pelancong adalah bermusim dan pelanggan tempatan pelangan harian.

Pelanggan harian tidak menunggu sampai pukul dua malam untuk membeli belah. Mereka mempunyai masa yang cukup untuk ke pasar.

Maka dengan menghadkan tempoh kepada pukul 12 adalah munasabah, dan seluruh tenaga perlu direhatkan untuk memulakan kerja awal pagi esok.

Adalah benar pelancongan memberikan pulangan ekonomi yang menggalakkan kepada Negara. Ia berupaya menampung sebahagian dari keperluan belanjawan negara.

Tetapi pelancongan bukanlah segala-galanya. Negara yang menggalakkan pelancongan, wajar menjadi pelancongan itu sebagai potensi tambahan. Negara mesti mengutamakan dan keperluan rakyat.

Jika pelancong hanya datang kerana lengkap bekalan air, api dan sebagainya. Adalah wajar bekalan air dan api dilengkapkan. Tetapi jangan kerana mahu menglengkapkan kemudahan untuk pelancong, maka diabaikan hak yang patut dimiliki oleh rakyat.

Rakyat yang menjadi tuan negara mesti menjadi pihak yang lebih menimkati segala kemudahan dan keperluan hidup. Sesudah itulah barulah dipenuhi keperluan pelancong.

Tidak adil kepada rakyat kerana pembinaan infrastruktur di kampong dan didesa kurang memberikan pulangan berbanding dengan kawasan distinasi pelancongan, maka permbangunan di kawasan mereka diabai dan dilambat. Jika ini berlaku, maka tuan negara ini mendapat layanan yang kurang penting. Pelancong akan menjadi orang yang lebih diistimewakan.

Jangan sampai terjadi air untuk rakyat dicatu, kerana ia digunakan oleh tetamu yang bernama pelancong. Pelancong dapat mandi dan tidak dahaga, rakyat dahaga dan tak mandi.

Ketika rakyat berpendapatan kecil dapat menikmati makanan murah dan pakaian baik mampu beli, tetapi dengan membawa pelancong mereka tidak lagi menimati makanan semurah dulu dan pakaian pula terpaksa dibeli mengikut harga pelancong.

Tidak salah mengaut untung besar dari pelancong, tetapi jangan kerana membolot untung besar dari pelancong, menyebabkan rakyat yang tidak mewah terpaksa membayar keperluan hidup yang lebih tinggi semasa-mata kerana Negara mahu melayan pelancong.

Atas kesedaran itu kepentingan pelancong adalah penting tetapi ia mesti diletakkan selepas kepentingan rakyat terutama yang kurang pendapatan.

Jangan kerana kedatangan 200,000 orang timur tengah menyebabkan rakyat tempatan berhadapan dengan pertambahan kepincangan masyarakat.

SeTAPAK
26/05/05

0 Comments:

Post a Comment

<< Home