Subky Abdul Latif

Tuesday, May 31, 2005

KEMPEN ‘KATAKAN “TAK NAL” MEROKOK

HARI tanpa merokok sedunia pada 31 Mei, 2005 disambut di Malaysia dengan program Kempen ‘Katakan “Tak Nak” Merokok.

TAhun sudah kerajaan memperuntukan RM 30 juta untuk kempen mencegah merokok. Sekarang diperuntukan pula RM100,000 untuk tempoh lima tahun akan dating.

Rata-rata kempen itu adalah untuk meningkat kesedaran betapa tabiat merokok huduh dari segi akhlak dan memusnahkan jiwa dari segi kesihatan.

Dari kajian tahun 1996, peratus merokok di Malaysia cukup tinggi, 24.8 peratus atau 24.4 juta orang. Ia rendah dari Britian 38 peratus, Amerika 35 peratus dan Sweden 30 peratus. Peratus di Malaysia kerana perempuannya tidak merokok.

Di Iraq dalam tahun 1979 menjelang kenaikan Saddam Husein, dari 10 wanita yang terdapat di sebuah hotel di Baghdad sekitar 8 atau 10 merokok.

Setiap yang merokok tahu ia membahayanya nyawa dan tidak baik dari segi akhlak. Sekalipun meteka tahu bala menunggu mereka tetapi mereka semuanya gelak ketawa akan nasib celaka mereka.

Setiusaha Parlimen Kementerian Kesihatan Lee Kah Choon mengaku kempen-kempen setakat ini tidak berkesan. Dalam interbiunya dengan sebuah, tidak nampak sejuah mana program agama memainkan peranan.

Dalam kempen mencegah dadah dan candu bunga popi di Afghanistan yang berjaya 100 peratus hanya di bawah kerajaan Taliban. Taliban memusnah semua akar umni pokok bunga popi. Sepatah kata Mullah Muhamad Umar Muhamad, ‘Bunga popi haram! Tidak berfaedah untuk manusia!’ seluruh rakyat memunahkan tanaman itu sekalipun ia adalah sumber razki bangsa itu berabat-abat dan ia adalah sumber pendapatan terbesar negara itu.

Kerajaan Zahir Shah sebelum ditakluki gagal mencegahnya, malah Presiden Hamid Karzai dalam kunjungannya menyebah Bush sebulan lalu mengaku tidak dapat menghapuskan pengeluaran dadah bunga popi sekalipun mendapat bantuan Amerika bagi memusnahkannya. Dia memerlukan sekarang-kurangnya lima tahun lagi untuk membasmikan bunga popi itu dengan sokongan penuh Amerika.

Pada hal ketika Taliban berkuasa, sepokok popipun tiada.

Amerika mengeluarkan peruntukan besar bagi memerangi untuk kebanyakan negara di dunia. Semua negara yang dapat bantuan, dadah bukan hapus tapi bertambah. Taliban tanpa bantuan satu senpun, dadah hapus.

Datang Amerika membawa Hamid Karzai, ia membawa semula tanaman popi.

Bagaimana Malaysia mahu membasmikan tembakau dan perokok? Setiap kali kerajaan bercadang untuk memusnahkan tanaman tembakau, maka sesiap kali juga ia diikuti dengan memorandum bantahan penanam dan peniaga tembakau. Kerajaan lalu kalah dengan masalah beribu penanam tembakau akan hilang mata pencarian.

Demi prihatin kerajaan Barisan Nasional terhadap penenam tembakauj, maka dibenarkan tembakau ditanam sambil mengingatkan mereka merokok membahayakan kesihatan. Penanam tembakaui mengakui menyedari bahaya itu tetapi apa mereka peduli asal mereka ada mata pencarian. Kerajaan tunduk kepada mereka sambil berpura-pura kempen mencegah merokok.

UMNO di zaman Tunku dan Tun Razak tidak menyatakan sikap anti merrokok kerana mereka ada angkatan yang besar bersama rokok. Di zaman Dr. Mahathir, hanya jamban saja bangunan kerajaan yang dibolehkan merokok. TEtapi di tempat lain mereka merokok semasa Dr. Mahathir tidak ada.

Selama 22 tahun beliau menjadi Perdana Menteri anti rokok, tetapi tidak menemui formula mencegah rokok berkesan dan gagal menemui tanaman yang boleh menggantikan tembakau sebagai mata pencarian.

Beliau terbang hingga ke kutub selatan mencari tanaman penggnti tempakau. Sselepas lebih setahun bersara, ganti tembakau tidak ditemui. Kerajaan berbenja ratus ribu juta mempen anti merrokok, orang merokok juga. Mereka meromok kerana rokok ada dan tembakau mereka tanam.

Pada hal bumi Malaysia adalah subur untuk malbari yang orang Melayu jadikan ulam dan China di Negeri China tanam untuk makan ulat sutera. Di mana lalang tumbuh di situ malbari boleh tumbuh. Di mana lalang tak boleh dihidup di Malaysia?

Sepuluh tahun dulu seorang peminat perusahaan sutera berkata, hanya teknologi China boleh menghasilkan sutera putih. Orang lain hanya mengeluarkan sutera kuning.

Makat teknologi tanaman di MARDI dan Universiti Putra Malaysia berkata, ‘Siapa kata kita tiada teknologi memutihkan sutera. Lebih putih dari sutera China pun kita boleh buat!’

Kepakaran kita ada. Teknologi pun ada. Tanah yang sesuai untuk malbari pun ada. Bagi lalang dan malbari di Malaysia, di mana ada bulan dan mata hari, mana ada terang dan gelap di situ ia tumbuh.

Malbari senang tumbuh di belakang dapur dan di bawah pokok rimbun.

Tanamlah, ia tumbuh sama ada dibaja atau tidak. Dibaja ia subur, tidak dibaja ia jadi macam lalang hidup segan mati pun tidak.

Mengapa tidak dimanfaatkan tumbuhan ini dan dikomersilkan? Jika industeri sutera diwujudkan, diadakan skim membeli daun malbari untuk makan ulat sutera dari orang-orang kampong saja seperti membeli getah keping dan getah sekrap di masa getah berharga dulu, pun cukup untuk menampung bekalan daun malbari untuk industeri itu.

Jika ia memberi pulangan yang sama dengan tembakau, maka sudah tentu penanam tembakau bersedia mengubah tanaman mereka. Dan kiranya kerajaan mengeluarkan lessen pembeli daun sutera di setiap pekan dengan harga yang terkawal, nescaya setiap tuan rumah yang berkawasan menam malbari malah bunga jambangan di sekeliling rumah digantikan dengan malbari.

Rumah-rumah di kampung dihiasai lalang dan beranika rumput yang menyemakkan. Ia jadi demikian kerana rumput dan tumbuhan itu tidak ada nilai ekonomi. Tiada orang mahu membiarkan tanah semak kalau mengerjakannya boleh dijadikan mata pencarian yang secukupnya.

TEtapi kalau skim tanaman malbari dibeli seperti pekedai getah membeli getah dari pekebun kecil, nescaya siswazah yang menganggur ada mata pencarian yang senang dan menjamin kehidupan.

Jika RM 100 juta yang dikeluarkan dalam program dunia tanpa rokok digunakan untuk memajukan skim industeri sutera, nescaya ssetiap orang kampong akan melibatkan diri memajukan tanaman malbari.

Bukan suatu mustahil kempen tidak merokok itu mampu menjadi Malaysia bersaing dengan China dalam satu bidang lagi selepas badminton iaitu pengeluar sutera.

Tanaman malbari boleh menjadi komoditi penting selepas sawit, kayu, rempah ratus dan lain-lain. Revolusi batik dan sonket di bawah Endon Mahmud akan masuk ke tahap baru iaitu revolusi batik dan songket sutera.

Bukan mustahil Malaysia boleh bersaing memasarkan sutera Malaysia di arena antarabangsa bersama sutera China, sutera Itali dan sutera Korea.

Ketika itu impian kita ialah lebih mudah mencari sekuntum bunga popi dari mencadang sepuntung rokok. Tiada lagi tampat habuok rokok di pasaran, ia hanya ada dalam muzium peribadi di rumah Datuk Dr. Hasan Ahmad, Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka satu masa dulu.

SeTAPAK
31/05/05

0 Comments:

Post a Comment

<< Home