Subky Abdul Latif

Friday, May 27, 2005

MENASABAH MELAYU JADI KETUA MENTERI PULAU PINANG

PADA dasarnya seluruh orang Melayu Pulau Pinang ingin sangat melihat perluang orang Melayu menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang. Justeru itu dalam siri menyarat UMNO menjelang Perhimpunan Agungnya Julai nanti ada cawangan mencadangkan supaya jawatan Ketua Menteri digilirkan seperti Sabah suatu ketika dulu.

Barisan Nasional sudah tentu tidak mahu memikirkan isu seperti itu. Ia suatu yang boleh dibuat tetapi UMNO tidak terbuat perkara seperti itu. Apatah lagi kuasa tawar menawar UMNO sudah banyak berkurangan dibanding dari mula-mula merdeka itu.

Harapan orang Melayu untuk melihat orang Melayu menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang tidak mustahil, tetapi tidak di bawab dalam bentuk yang ada ssekarang.

Tetapi apa alasan UMNO meminta tuntutan itu?

UMNO tidak mengemukakan alasan yang kuat. Malah ada alasan pun.

Setakat ini alasan politik tidak boleh digunakan dalam suasana perkauman masih mempengaruhi politik Negara. Walaupun perkauman cuba dikikis, tetapi UMNO dan Barisan Nasional masih belum mampu dan belum boleh diselesaikannya.

Semangat perkauman Cina yang tebal di kalangan MCA, Gerakan dan parti-parti Cina lain, baik dalam BN maupun diluar BN, payah berketuakan orang Melayu dalam kawasan mereka majoriti, tidak kira Melayu itu UMNO ataupun bukan.

Pulau Pinang sudah dikira wilayah pengaruh Cina. Sekalipun UMNO menjadi parti tulang bekalang BN, tetapi BN dan Cina Pulau Pinang tidak dapat menerima UMNO sebagai ketuanya. Mereka menerima Dr. Mahathir sebagai Ketua BN dulu dan kini Datuk Seri Abdullah, tetapi mereka adalah ketua pada keseluruhanya tetapi bukan ketua di Pulau Pinang.

Sepintar-pintar Mahathir biarlah di menjadi Perdana Menteri selama mana dia mahu, tetapi untuk menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang selepas menjadi Perdana Menteri tidak akan diterima.

Kalau orang yang dianggap dan diterima oleh Cina sebagai pemimpin yang lebih popular dari pemimpin Cina bagi orang Cina, tetap dia tidak akaan diterima oleh Cina untuk menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang, maka apalah pula bagi orang-orang Melayu yang lain?

Cuba amati! Adakah orang UMNO boleh memenangi pilihan raya di kawasan majority Cina? Berapa orang? Kalau ada mengapa ia terjadi. Bukankah ganjil. Tetapi ramai mana pula orang MCA menjadi wakil rakyat di kawasan Melayu? Di merata-rata.

Asalnya Ketua Menteri Pulau Pinang itu dalam 1957 dulu terlah diperuntukkan kepada orang Melayu. Calonnya jika CM Hashim atau Haji SM Zainal Abidin, ayah Zainal Alam. Tetapi UMNO Pulau Pinang tidak bersedia menerima Tun Leong Yu Koh sebagai GAbnor Pulau Pinang.

Cikgu Mohd Nor, ahli Majlis Tertinggi UMNO ketika itu dikatakan memberi tahu Tunku Abdul Rahman Putra, hantarlah Leong Yu Koh menjadi Gabnor Melaka dan bakal Gabnor Melaka Raja Uda ditukarkan ke Pulau Pinang. Dengan itu orang Pulau Pinang sanggup menerima Ketua Menteri Cina.

Bijak atau tidak, betul atau tidak perhitungan politik UMNO membuat kompromi membahagikan Melaka dan Pulau Pinang antara UMNO dan MCA tidak dipastikan. Sejuah mana kuatnya tekanan Tan Cheng Lock dan Dr. Lim Chong Eu mempengaruhi Tunku dan Tun Razak tidak diketahui.

Tetapi dalam suasana MCA boleh menerima apa saja yang diberi, pemimpin UMNO itu bersetuju, kalau Gabnor Melaka Melayu, Ketua Menterinya Cina. Kalau Gabnornya Cina, Ketua Menterinya Melayu. Begitu juga Pulau Pinang. Tetapi UMNO mesti dapat satu Gabnor dan satu Ketua Menteri dan demikian juga MCA.

Persetujuan orang Melayu Pulau Pinang menolak Ketua Menteri Melayu asal dapat Gabnor Melayu sangat disenangi oleh Ghafar Baba. Walaupun yang menjadi Ketua Menteri Melaka selepas merdeka ialah Dato Othman Talib, tetapi ini memberi laluan kepadanya menjadi Ketua Menteri tahun 1959. Melaka akhirnya berjaya beroleh Gabnor Melayu setelah tempoh penggal Leong Yu Koh tamat.

Masalah pada UMO Pulau Pinang pada masa itu tidak berupaya malahirkan pimpinan berkaliber nasional. Hanya dalam tahun 80an barulah UMNO Pulau Pinang dapat melahirkan pemimpin Melayu berkalibar nasional iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Seri Abdullah Badawi.

Bagaimanapun mereka sudah terlalu lewat untuk membantu Melayu Pulau Pinang kerana cengkaman politik perkauman Gerakan dan MCA bgitu kencang.

Politik demokrasi dan kompromi perkauman dalam BN tidak memungkinkan UMNO dan orang Melayu beroleh jawatan Ketua Menteri. Alasannya sangat goyang.

Siapa sedia mendengar kisah Pulau Pinang itu asalnya negeri orang Melayu jika ssejarah cuba dijadikan hujah. Dunia akan mentertawakan UMNO jika itu hujahnya sama seperti ketawanya PBB mendengar Saddam Hussein menyerang Kuweit kerana asalnya Kuweit adalah wilayah Iraq. Orang juga akan ketawa kalau Melaysia menuntut Singapura dari Lee Kuan Yew kerana Singaura itu mula dibuka oleh Sang Nila Utama, seorang raja Melayu.

Cuma kalau menggunakan teknikel undang-undang mungkin dapat dijadikan asas hujah bagi UMNO mengambil jawatan itu. Almarhum Sultan Idris Shah ibni Almarhum Sultan Iskandar Shah dari Perak pernah menolak percubaan DR Seenivasagam untuk membentuk kerajaan PPP dalam tahun 1969.

Walaupun perlembagaan Negeri Perak tidak menetapkan Menteri Besar misti orang Melayu, tetapi Almarhum menolak percubaan Seenivagam membentuk kerajaan negeri kerana perlembagaan Diraja Negeri Perak memaktubkan bahawa antara tanggungjawab Menteri Besar ialah menjadi penasihat Sultan dalam perkara Agama Islam.

Justeru itu seorang Menteri Besar mestilah beragama Islam. Bagaimana orang yang beragama Islam boleh menjadi penasihat agama Islam kepada Sultan?

Adakah UMNO Pulau Pinang dapat membuktikan Ketua Menteri mesti menjadi penasihat agama kepada Gabnor bagi mewakili Yang Dipertuan Agong. Di peringkat nasional penasihat agama Islam kepada Yang Dipertuan Agung ialah Perdana Menteri dan penasihat Yang Dipertuan Agong di negeri Pulau Pinang adakah orang Islam?

Oleh kerana agama persekutuan adalah agama Islam dan Yang Dipertuan Agong dilembagakan sebagai Ketua Agama Persekutuan, maka di peringkat manapun penasibat Agama islam Yang Dipertuan Agong mestilah ketua kerajaan masing-masing.

Adalah tidak kena bagi Ketua Negara, penasihat agama Islamnya dipegang oleh seorang yang rendah dari ketua kerajaannya.

Apakah Pulau Pinang dan Negara akan menghadapi krisis perlembagaan kalau UMNO menggunakan hujah ini bagi mendapatkan jawatan Ketua Menteri?

Cana lain ialah orang Melayu kena cari parti lain.

SeTAPAK
27/05/05

0 Comments:

Post a Comment

<< Home