Subky Abdul Latif

Tuesday, May 03, 2005

TEKA TEKI DAN RISIKO TOKOH KEDUA PAS

SEKALIPUN yang baru dalam perlumbaan pemilihan pimpinan PAS ialah pencalonan Dr. Maria Mahmud sebagai Naib Presiden, tetapi teka teki masih berligar di sekitar calon Timbalan Presiden yang kini dipegang oleh Senator Hasan Shukri.

Apakah Hasan akan mempertahankan kedudukannya atau dia dikalahkan dalam muktamar PAS di PUTIK, Kelantan Jun ini?

Timbalan Presiden itu terpaksa bersendirian dalam pemilihan. Tidak nampak Mursyidul Am dan Presiden parti dapat membantunya. Dato Seri Haji Abdul Hadi Awang mengambil sikap terbuka, tidak pertandingan hatta jawatan Presiden itu sendiri malah beliau sedia memberi laluan kiranya ada calon kedua yang dikira diterima ke jawatan itu.

Mursyidul Am Dato Nik Abdul Aziz Nikmat pula sudahpun mengemukakan nama lain untuk jawatan nombor dua dalam badan eksikutif parti itu. Sehingga ini media menyebut nama-nama seperti Dato Haron Din, Dato Hassan Ali, Dato Abdul Halim Abdul Rahman, Dr. Daeing Sanusi dan Dato Mustafa Ali sebagai calon yang akan berhadapan dengan Senator Hassan Shukri kiranya beliau mempertahankan kerusinya.

Teka tekinya ialah apakah Ustaz Hasan akan mempertahankan kerusinya dan siapakah pilihan maktamar itu? Risikonya, menerima timbalan yang bukan ulama?

Jika semua calon tidak menarik diri, Senator Hasan dikira hampir pasti dapat mempertahankan kedudukannya. Undi yang menyokong sekalipun minoriti tetapi solid untuknya. Tetapi majoriti yang menyokong beliau akan berpecah.

Calon paling popular ialah Dato Haron Din. Harapannya menang ada kalau ia pertandingan dua penjuru. Tetapi teka tekinya ialah sikap asalnya ialah tidak sedia dicalonkan kalau ada pertandiagan dan kenyataan terakhir seperti siarkan oleh The Star, sedia menimbangkan pencalonan kiranya ia dirundingkan sesame pimpinan.

Persoalan keduanya ialah beliau adalah Timbalan Mursydul Am yang dilihat bakal pengganti Dato Nik Aziz yang uzur dan memikul tugas Menteri Besar Kelantan. Sekalipun Dato Haron juga berhadapan dengan soal uzur, tetapi beliau tidak memegang apa-apa jawatan lain. Oleh itu beliau adalah calon tunggal Mursyidul Am setakat ini.

PAS dipercayai mahukan Mursyidul Am orang yang berlainan dari Presiden walaupun ia dibenarkan oleh perlembagaan parti. Justeru itu DAto Haron Din calon yang disediakan dan dapat mengimbangi wibawa dan ketokohan Dato Seri Haji Abdul Hadi sebagai Presiden.

Jika beliau menjadi Timbalan Presiden dan kemudian menjadi Mursyidul Am, kedudukannya akan dilihat ganjil. Bagaimana Mursyidul Am dapat membebaskan diri dari keputusan Jawatankuasa Kerja Pusat kerana keputusan dibuat bersamanya atas sifatnya Timbalan Presiden. Daulat Majlis Syuro akan dilihat lemah.

Supaya tidak dilihat bertindih, Mursyidul Am yang baru terpaksa melepaskan lain-lain jawatan dalam Jawatankuasa Pusat.

Tidak mustahil PAS akan berhadapan semula dengan pimpinan bukan ulama seperti era Tan Sri Asri. Selepas pimpinan Dr. Abas Alias, PAS yang tidak melembagakan kepimpinan ulama ketika itu menyerahkan pimpinan kepada Dr. Burhanuddin. Timbalannya ialah Prof. Zulkifli Mohamad.

Tidak pernah PAS ketika itu untuk beralih pula kepada pimpinan bukan ulama. Kedua-dua Presiden dan timbalan sebelum era Asri adalah ulama. Yang bukan ulama paling kanan ketika itu ialah Naib Presiden iaitu Tan Sri Asri. Malah Dato Raja Hanifah pernah menjadi Naib.

Allah mentakdir dua pimpinan utama berhadapan dengan musibah. Dr. Burhanuddin ditahan di bawah ISA dan Prof. Zulkifli meninggal dalam kemalangan jalan raya. Maka pimpinan PAS terpaksa dipangku oleh Naib yang kanan iaitu Tan Sri Asri. Bermulalah era Asri. Isu kepimpinan ulama adalah natijah dari pergolakan dalam era itu.

Risiko badan eksikutif PAS dipegang oleh bukan ulama boleh berulang apatah lagi wibawa kepimpinan ulama itu berbangkit dalam muktamar lalu.

Kiranya Ustaz Hasan tidak mempertahankan kerusinya, dan Dr. Haron Din menjadi timbalan, jawatan itu belum tentu dipegang terus kiranya beliau terpaksa menjadi Mursyidul Am. Timbalan akan dipangku oleh salah seorang Naib. Jika ditakdirkan Naib yang terkanan adalah Dr. Maria, nescaya akan jadi isu besar pula kalau beliau tidak dijadikan pembangku timbalan.

Atau kalau Naib itu bukan ulama, sudah pasti pemangku timbalan adalah bukan ulama. Dan jika dalam tempoh pangkuan itu Presiden pula tidak dapat menjalankan tugas, sudah tentu pangkuan pimpinan jatuh semula ke tungan ulama seperti PAS jatuh ke tangan Dato Asri dulu.

Dan kalau Naib yang kanan nanti adalah Dr. Maria, dan kalau suasana hujungan 60an dan 70an itu berulang, PAS akan membuat sejarah ia bakal dipimpin oleh Muslimat.

SeTAPAK
03/05/05

0 Comments:

Post a Comment

<< Home