Subky Abdul Latif

Friday, May 13, 2005

YANG TETAP UNTUNG IALAH PETRONAS

KARENAH globalisasi yang didalangi oleh konspirasi Yahudi Israel dan Amerika menyebabkan minyak diniagakan di New York dan London menjejaki USD 51 setong.

Seluruh dunia terpaksa menaikkan jual beli minyaknya.

Malaysia sebagai Negara pengeluar minyak yang tidak menganggota OPEC mendapat durian runtuh kerana dapat menjual minyaknya dengan harga mahal tanpa. Ia tidak terlibat dalam pergelotan apakah pegeluaran minyak dunia misti ditingkatkan dan apakah harga minyak mesti dinaikkan.

Naik saja minyak dunia, minyak Malaysia ikut naik. Dan yang lebih menguntungan ialah ia menjual semua minyaknya dengan harga yang mahal kerana nilainya tinggi dan membeli minyak dunia yang rendah sedikit nilainya sudah tentu tidak semahal minyak Malaysia.

Minyak naik Patronas untung dan ia juga untung tidak menggunakan minyak sendiri kerana ia boleh dijual dengan harga yang lebih baik di pasaran dunia dan membeli minyak pada harga biasa untuk kegunaan di Malaysia.

Anggaran rambang para analisis minyak yang lazimnya tepat, Patronas dipercayai mendapat perolehan kira-kira RM120 bilion bagi tahun kewangan berakhir Mac 2005 ini. Ia meningkat berbanding dengan tahun kewangan sebelumnya kurang dari 100 bilion.

Jika sebelumnya Malaysia terpaksa mengeluarkan sabsidi disel, maka banyak pula wang Negara dapat disselamatkan apabila dengan minyak dunia yang naik tadi ia tidak lagi memberi sabsidi disel kepada majority pengguna. Kerajaan menghentikan atau meminimakan sabsidi dan menaikkan jualan runcit minyak dalam negeri 10 sen seliter bagi petrol dan 20 seliter bagi disel.

Yang menanggung beban atas karenah minyak dunia ialah rakyat termasuk rakyat yang negaranya berminyak seperti di Malaysia.

Janji kerajaan ketika menaikkan minyak sebagai jalan keluar kepada isu penyelewangan oleh penyangak minyak ialah tidak kenaikan apa-apa berikutan dengan kenaikan jualan runcit itu.

Akhbar memetik amaran Perdana Menteri kira-kira: Jangan cepat naikkan barang!

Ia boleh diertikan sebagai jangan naikkan cepat. Ia seolah-olah boleh dinaikkan kemudian tetapi jangan cepat.

Tetapi secara umumnya sudah ada yang menaikkan. Contohnya perkhidmatan lori di setengah tempat sudah naik. Ada jenis ikan sudahpun dinaikkan. Dan bagaimana hendak membendung kenaikan barang berikut dengan kenaikan minyak sedang parlimen manikkan gaji menteri dan elaun wakil rakyat sejurus sebelum minyak naik.

Adakah kerajaan memang sudah merancang hendak menaikkan minyak ketika membentangkan rang menaikkan elaun wakil rakyat dan menteri?

Dengan menaikkan elaun wakil rakyat dulu, maka mereka dengan mudah dapat menampung beban kenaikan minyak dan kenaikan yang lain berikutan kenaikan minyak itu?

Apabila minyak dinaikkan, maka wakil rakyat dan menteri tidak perlu bising untuk menaikkan elaun kerana ia sudah dinaikkan dulu?

Masalahnya, orang lain terpaksa menanggung beban itu. Bagi merengankan beban itu, orang bergaji terpaksa membuat tuntutan naik gaji dan orang berniaga terpaksa menuntut supaya menaikkan harga.

Jangan cepat naikkan harga, tetapi ia boleh dinaikkan kemudian. Cuma tidak cepat.

Kenaikan dibuat justeru hendak memansuhkan amalan pemberian sabsidi. Sabsidi adalah amalan Negara dan pemerintahan kebajikan. Ia mengurangkan beban rakyat. Ia adalah sebagai terima kasih dan kesyukuran kerajaan kepada rakyat yang memilih dan menyokong kerajaan.

Kerajaan Malaysia mengira sabsidi membeban. Ia tidak upaya memikul beban itu. Asalnya ia adalah tanggungjawab kerajaan. Tetapi kerana kerajaan tidak mempu menguruskan kewangan dengan baik, banyak kontrek yang siap pun tidak dapat dibayar segera, banyak duit digunakan untuk menampung sidang kemuncak yang berbagai-bagai, maka sabsidi menjadi beban.

Sabsidi minyak membuka peluang kepada penyangak minyak meraih keuntungan hingga lebih dua minggu stesyen minyak kekeringan bekalan. Ia boleh melumpuhkan Negara.

Bagi mengatasi penyelewangan itu, kerajaan menaikkan harga minyak. Kerajaan lepas dari bebannya tetapi pengguna menanggung beban. Pengguna terpaksa menerima keadaan kerana dengan sabsidi mereka putus langsung bekalan, tetapi tanpa sabsidi mereka dapat bekalan walaupun mahal.

Bekalan mahal adalah lebih baik dari tiada bekalan. Tanpa bekalan, Negara lumpuh, tanpa sabsidi rakyat yang susah saja lumpuh. Dari semua lumpuh, biarlah tidak semua lumpuh.

Tetapi tidak mungkinkah krisis bekalan disel itu satu sendiwara peringkat tinggi bagi membolehkan pemberian sabsidi tadi dihapuskan?

Kerajaan akan menghadapi tekanan besar jika sabsidi itu dihapuskan begitu saja. Tetapi dengan adanya krisis itu, dan krisis itu kerana adanya sabsidi, maka mengelakkan krisis berlanjutan, sabsidi terpaksa ditarik. RAkyat yang tidak berapa cerdik menerima logic itu.

Beban kerajaan dapat diselesaikan atau kerajaan melepaskan tanggungjawabnya kepada rakyat.

Soalnya sekarang bagaimana pula kerajaan hendak mengekang kenaikan kos perkhidmatan dan harga barang? Penerbangan AirAsia yang menaja tambang murah dalam dan luar negeri pun mengintai peluang untuk menaikkan tambang, maka apa yang boleh menghalang semua benda baik harga?

Kerajaan yang ada tidak dapat memberikan jawapan. Rakyat pula tidak berkehendakkan kerajaan yang lain.

Tunku Abdul Rahman Putra mengaku beliau adalah Perdana Menteri yang paling senang kerana rakyat yang macam itu. Dr. Mahathir juga ada menyebut, dia juga Perdana Menteri paling senang dengan rakyat yang macam itu. Perdana Menteri yang ada pun senang macam itu juga.

Dalam suasana seperti itulah Patronas mengeluarkan berita gembira ia beroleh lebih RM120 bilion tahun kewangan berakhir Mac 2005. Dulu ia terpaksa bayar royalty kepada Terengganu. Sekarang negeri yang malang itu tiada lagi royalti. Dan perolehannya bertambah banyak pula.

Yang rugi orang lain, yang untukg hanya Patronas.

SeTAPAK
13/05/05

0 Comments:

Post a Comment

<< Home