Subky Abdul Latif

Saturday, September 24, 2005

AMERIKA DILANDA BALA RITA PULA

DALAM masa kurang dari sebulan Amerika sekurang-kurangnya dilanda dua taufan kencang – Katrina dan Rita. Taufan Katrina meletakkan Bandar New Oleans dalam keadaan separuh musnah – beribu mati dan berbilion dolar harta benda munah.

Ia cukup menghuru harakan pentadbiran Presiden Bush kerana lambat bertindak bagi meminimakan kecederaan dan ditempelak mengutamakan peperangan di Iraq, tetapi mengabaikan tanggungjawab menyelamatkan nyawa rakyat.

Dalam apa keadaan pun pimpinan dan pentadbiran Bush yang zalim itu telah cedera dari azab Katrina itu.

Belum sempat New Oleans dipulihkan, maka taufan Rita pula melanda kawasan sekitarnya tetapi ia lebih menuju kepada wilayah Texas, negari tumpah darah keluarga Bush sendiri. Ribut ini mengancam telaga minyak, sedang telaga minyak Texas adalah pemyumbang minyak dan gas terpenting bagi Amerika.

Kecederaan dijangka besar. Belum diketahui penderitaan yang jelas, tetapi rakyat sudah pun menghambat diri masing-masing meninggalkan kampung halaman dan harta benda.

Mungkin tidak cukup bijak mengukum bencana besar tapi masih kecil dibandingkan dengan tsunami Disember lalu, gara-gara kaum Amerika mendustakan Islam sebagai pengganas dan menzalimi penduduk Iraq dan Afghanistan yang menuntut kemerdekaan dan keadilan.

Tetapi bencana alam adalah bala dan azab Allah. Ia adalah balasan kepada kerakusan manusia yang lupa daratan. Lazimnya dalam sejarah para anbia, setelah penduduk sebuah Negara atau sesuatu kaum itu diberi nikmat kemakmuran, kekuatan dan kuasa, ia durhaka lalu menyembah selain dari Allah, maka Allah datangkan peringatan melalui orang laki-laki dari kalangannya atau saudara mereka sendiri.

Laki-laki itu rasul untuk memberi peringatan, sembahlah Allah dan tinggalkan penyembahan selain daripadaNya. Takutlah kepada Allah dan bertaubatlah. Setelah mereka ingkar juga dan mendustakan utusan Allah, maka Allah turunkan azab.

Dua kaum paling agung Allah binasakan dari muka bumi melalui taufan besar. Pertama kaum Nuh. Seluruh alam yang bermanusia di tenggelami memusnah kaum Nuh kecuali orang-orang yang beriman bersama Nabi Nuh. Baginda terapung dalam bahtera selama 150 hari.

Bencana alam pertama itu bermula dengan taufan dan diikuti oleh banjir. Bencana itu tidak berlaku kiranya pendurhaka kaum Nuh itu bertaubat. Bencana itu sudah dimaklumkan sejak Nuh diutus kepada kaumnya.

Kedua ialah taufan terlalu dingin selama tujuh hari lapan malam terhadap kaum Aad di wilayah Ahqaf iaitu antara Oman dan Hadramaut di Yaman. Ia berlaku selang beberapa kurun selepas taufan zaman Nuh. Bangsa itu Allah anugerah kemakmuran dan kemajuan ekonomi yang tiada tara. Mereka dianugerah tubuh besar, rumah masing-masing seperti mahligai, kebun yang luas subur menghasilkan makanan yang secukupnya. Lain-lain kaum tunduk kepadanya.

Anugerah Allah kepada kaum Aad itu seolah-olah sama dengan yang dinikmati oleh kaum Bush sekarang – kuasa, kekayaan, rupa paras yang cantik dan tampan serta bertenaga. Kaum Aad takbur, lupa daratan, mabuk dengan kemewahan, menyembah berhala. Hud dihantar untuk memberi memberi peringaan, tetapi kaum Aad mendustakan Hud.

Kata dua yang Hud sampaikan ialah sempahlah Allah dan tinggalkan penyembahan berhala atau akan ditimpa bencana alam iaitu azab. Jika kaum itu bertaubat, maka Allah gandakan nikmatNya – hujan yang mencukupi, kekuatan tubuh bertambah, kebun bertambah subur, kekayaan bertambah dan sebagainya.

Bencana alam telah disediakan. Kiranya kaum Aad meninggalkan kejahatan maksiat, bencana alam itu akan dibatalkan. Justeru mereka bodoh sombong, maka turun bencana alam dalam bentuk taufan dingin yang laju berserta ribut pasir yang menderu.

Seluruh mahligai dan gedung terbang menjadi debu atau tertimbus dalam ribut pasir, manusia diterbangkan seperti kertas melayang ke udara. Mereka rebah ke bumi seperti batang kurma reput menghempat bumi.

Kaum Aad atau kaum Hud itu musnah seperti kaum Nuh. Kini kaum Bush pula mengalami taufan. Entah berapa lama. Angin boleh pergi dan ia boleh dating lagi.

Ciri-ciri kaum Bush itu ada persamaan dengan kaun Nuh dan kaum Hud dalam banyak hal kalau tidak dalam semua hal.

Sekarang tiada lagi nabi, tetapi peringatan telah tiba kepada kaum Bush melalui internet dan sebaganya. Walaupun tiada lagi nabi, tetapi al-Quran ada hingga hari kiamat. Semua amaran yang Nabi Nuh dan Nabi Hud sampaikan kepada kaumnya, ada dalam Quran dan sudah sampai ke Pantagon.

Tetapi kaum Bush sama degil dengan kaum Nuh dan kaum Hud.

Taufan selepas era Muhammad SAW atas doa nabi akhir zaman itu tidak sekeras azab di zaman lain-lain nabi. Katrina dan Rita tidak sama dengan taufan di zaman Nuh dan ribut sejuk di zaman Hud, tetapi ia adalah amaran awal yang sudah cukup dirasa penat oleh kaum Bush. Ia adalah amaran. Adanya umat Islam di kalangan kaum Bush membantu mengurangkan azab Katrina dan Rita. Allah mahu menyelamatkan orang beriman, maka taufan itu tidak sekencang awal sejarah manusia dulu.

Kaum Bush kini menyesatkan seluruh penduduk dunia dengan teknologi senjata dan teknologi hiburannya. Hiburan yang masuk ke setiap rumah manusia di dunia, menyebabkan manusia lupa daratan. Kaum Bush mabuk dengan kemewahan tetapi ia merancang supaya orang lain papa.

Kezaliman Bush dan kaumnya melayakkan mereka menerima azab. Bukan azab itu kita doakan untuknya, tetapi ia hanya kuasa dan hak Allah untuk menentukannya.

Kebetulan wilayah yang dilanda itu adalah saluran perjalanan taufan, tetapi iman boleh menunda atau menyelamatkan azab bencana alam itu.

SeTAPAK
24/09/05

1 Comments:

  • Sesungguhnya ini adalah peringatan dari Allah. Mudah-mudahan kita insaf...

    By Blogger Ldy Lynz, at 1:15 PM  

Post a Comment

<< Home