Subky Abdul Latif

Friday, September 23, 2005

HALIL WAJAR AMBIL CUTI BERSARA

ISU RM5 juta yang dikatakan diperuntukkan untuk meraikan persaraan Tan Sri Abdul Halil Abdul Mutalib tidak pernah dijelaskan oleh kementerian kewangan yang punya dua menteri kewangan, mendorong Dewan Rakyat menyerang Ketua Pengarah Kastam yang akan bersara Oktober 2005 ini.

Kecaman anggota DEwan berkisar atas tiga perkara iaitu isu peruntukan RM5 juta tadi, jabatan kastam dikatakan rugi RM 7 juta dalam masa seminggu justeru jabatan kalut diselubungi isu RM5 juta tadi dan sindiran Tan Sri Halil apa salahnya dia main golf kalau Datuk Seri Najib pun boleh main golf?

Tan Sri Halil tiada peluang untuk menjawab kecaman itu di parlimen dan pegawai kerajaan lazimnya tidak banyak ruang untuk membela diri apabila ia diserang terutama apabila serangan itu dibuat oleh penyokong kerajaan.

Atas sebab itulah parlimen selalunya menumpukan sasaran kepada menteri berkenaan untuk menjelaskan kepincangan yang berlaku di bawah kementeriannya. Segala kepincangan baik ia dilakukan oleh ketua pengarah, oleh mana-mana pihak dalam jabatan atau apa jua kepada menteri.

Kelemhan yang berbangkit itu adalah tanggungjawab menteri. Dia dibayar elaun yang tinggi bagi memastikan semua jabatan dalam kementeriannya berjalan lancer. Atas semangat inilah menteri di India meletakkan jawatan kalau keretapi berlanggar sedang kerja menteri bukanlah menjaga lampu isyarat di stesen keretapi.

Begitu juga di Jepun. Meneri dan kadang-kadang Perdana Menteri yang berhenti atas kepincangan di bawah pentadbirannya.

Malaysia mempunyai dua menteri kewangan. Kedua-duanya boleh menjelaskan dari mula isu RM5 juta itu berlaku. Mereka boleh panggil semua pengarah kastam minta penjelasan atas perkara itu dan menteri boleh jelaskan serta merta kepada masyarakat.

Demikian juga isu RN7 juta cukai tidak dapat dipungut. Adakah menasabah kerana krisis isu RM 5 juta dan ketua pengarahnya yang akan bersara, kaki tangan lain boleh pungut cukai yang sepatutnya dipungut, kiranya perkara itu benar.

Pada hari Tan Sri Halil dikecam, akbar sudah menyiarkan dua pandangan yang berbeza mengenai cukai RM 7 juta hilang. Satu kata tidak berlaku, satu kata berlaku.

Anggota Parlimen mempedulikan kenyataan akhbar itu. MP juga tidak sedar betapa surat-surat dari jabatan itu yang sepatutnya rahsia, tetapi boleh bocor kepada media. Saya terasa minit mesyuarat, setengah kertas pekeliling adalah rahsia kerajaan. Yang jika bocoh boleh didakwa di bawah OSA.

Semua ini tidak timbul. Dan perkara ini berlaku semasa pergolakan isu RM 5 juta ini berbangkit.

Dua orang menteri kewangan, beberapa orang timbalan menteri dan setiausaha parlimen dapat dipertanggungjawabkan, bertindak segera bila isu berbelanja besar atas persaraan Tan Sri Hilal, maka kepncangan jabatan di bawah menteri kewangan boleh diselesaikan masa itu juga.

Adakah tepat seperti pepatah Inggeris, kerana ramai sangat tukang masak kuah binasa? Adakah releven lagi Perdana Menteri menjadi menteri kewangan sambilan? Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Menteri Kewangan tidak ssepenuh masa justeru sudah tidak orang yang dipercayainya pada masa itu. Adakah dalam era Islam Hadhari ini juga tiada juga orang yang dipercayai?

Serangan ahli parlimen kepada Halil, adalah satu serangan yang mesti dipertanggungjawabkan kepada Perdana Menteri yang menjadi menteri kewangan pertam dam Tan Sri Nur Yaakub selaku Menteri Kewangan Kedua.

Halil adalah pegawai PTD yang Dr. Mahathir hantar menjadi Ketua Pengarah Kastam. Mahathir tidak pilih orang kastam sendiri menjawat jawatan itu. Jabatan kastam dikatakan dari awal sudah tidak senang. Tidakkah kejadian yang ada sebagai satu isyarat bahawa bukan pegawai profesional kasam jangan lagi dihantar mengepalai jabatan kastam.

Isu seperti ini telah berbangkit sejak zaman Tan Sri Abdul Rahim Tak apabila ada cadangan untuk mengirim orang PTD menguasai jabatan itu.

Logiknya ada. Apa polis rasa kalau selepas Tan Sri Badri nanti Ketua Polis Negara diserahkan kepada pegawai PTD? Mengamuklah Musa Hassan.

Ketua Setiausaha Negar Tan Sri Samsuddin patut ditanya tentang amalan biasa apabila pegawai PTD bersara. Bagaimana keraian persaraan Tan Sri Pahimin dulu? Sekarang dia jadi ‘raja’ kapalterbang murah.

Ada maklumat, biasalah bagi pegawai PTD bersara, mereka memungut seribu satu pihak dari sesama mereka, kadang-kadang pegawai PTD rendah yang bersara tak muat motokar membawa pulang hadiah. Bayangkan kalau PTD tinggi.

Mungkin perkara itu asing bagi kastam.

Dari peristiwa Halil ini banyak perkara perlu dikaji kalau perubahan hendak dilakukan. Halil mungkin menjadi tokoh kontroversi, tetapi banyak kepincangan lain boleh dilihat berpunca dari isunya.

Mungkin kerenah yang dihadapi Halil kerana sikap kritisnya. Bila ditanya dia tentang main golf, dia menanyakan apa salah dia tidak boleh main golf kalau Timbalan Perdana Menteri boleh main golg. Saya kira Halil tidak melakukan apa-apa kesalahan dengan berkata begitu. Tetapi masyarakat kita jenis yang membodek, mungkin lebih teruk dari Hang Tuah, maka dia dipaksa menyembah dan mencium tangan Datuk Najib.

Saya tertarik dengan kritis dan kebebasannya berfikir. Otak rakyat patut terbuka sepertinya. Kalau main golf itu jadi masalah, maka mengapa banyak padang golf dibina dan kebanyakan pegawai didorong main golf. Sebagai TPM Datuk Najib menjadi pengerusi kepada banyak badan. Dia ada masa main golf.

Halil berani. Saya kira dia tidak bersalah dan tidak patut pergi menyembah TPM. Menghormati TPM tidak salah, tetapi TPM tidak boleh berbangga melihat seorang rakyatnya yang berfikiran bebas dipaksa dating minta maaf di khalayak ramai. Macam kesalahan membunuh dalam Islam mesti dihukum di khalayak ramai. Walaupun berlaku di pejabatnya tapi berTV.

Najib wajar jelaskan adakah dia bangga dapat melihat seorang pegawai berani datang mencium tangannya? Saya rasa ada usaha untuk menjadikan Najib seorang yang sombong. Namanya tidak wajar disentuh. Ini tidak membantu Najib untuk menjadi seorang yang terbuka.

Halil tidak mengecamnya, Cuma menjadikan contoh tentang orang yang bermain golf, tidak boleh dijadikan alasan main golf satu kecacatan. Di luar sedar Halil telah mencabar otak orang ramai supaya berfikiran terbuka.

Najib jangan mudah dibodek oleh pengampu-pengampu. Pada dasarnya mereka mahu menjaganya, tetapi itulah yang dinamakan sokong membawa rebah. Tetapi Halil adalah seorang penyindir. Jika kebebasannya tidak diganggu, dia boleh menjadi sseorang pemberi ingatan atau amaran yang berguna. Bangsa Amerika dadn Eropah yang maju adalah diasaskan oleh ramainya rakyat penyindir seperti Halil.

Saya kira setelah Halil menerima berbagai tohmah dan penghinaan, maka kalau saya seperti saya mengambil citi bersara. Jika ada majlis keraian persaraannya, gunakan majlis itu untuk menjawab kecamam parlimen terhadapnya. Saya tidak pasti adakah menteri yang ramai di kemenerian dia berkhidmat boleh mewakilinya dalam jawapan kepada persoalan yang dibangkitkan.

Halil ada kelemahan, tetapi jangan kebaikannya dinafikan.

SeTAPAK
23/09/05

0 Comments:

Post a Comment

<< Home