Subky Abdul Latif

Tuesday, October 11, 2005

LARANGAN MERCUN TIADA KEGETASAN

PUASA hanya baru beberapa hari, sudah pun terdapat kanak-kanak dikejarkan ke hospital kerana cedera bermain mercun. Maka kanak-kanak itu pun diminta membuat kenyataan media.

Berkata budak malang itu, ‘Saya menyesal main mercun.’ Lalu dinasihatkan lain kanak-kanak jangan bermain mercun.

Tetapi ramai mana sangat budak-budak membaca akhbar?

Kemudian keluarlah kenyataan akhbar para pembesar termasuk menteri menyatakan kerajaan akan bertindak tegas melarang bermain mercun. Masyarakat Malaysia sudah mendengar kenyataan seperti entah berapa belas tahun. Dalam keadaan yang ada, tahun depan akan ada lagi kenyataan pemimpin kerajaan akan mengulagi kenyataan yang serupa.

Malang bagi rakyat Malaysia kerana yang cedera bermain mercun ialah anak-anak orang miskin. Cuba doakan supaya ada anak pemimpin polis dan anak menteri yang lecur badannya main mercun, maka pada masa itu mungkin ada tindakan tegas.

Larangan membakar mercun sudah ada. Jika ada juga kanak-kanak yang cedera kerana main mercun ia adalah disebabkan kerajaan tidak begitu tegas dalam pengkuat kuasaan undang-undang itu.

Kerana tiada ketegasan itu, maka mulai ada surau dan masjid terganggu oleh adanya kanak-kanak bermain mercun. Setika orang solat terawih, kanak-kanak membakar mercun, tersentak juga para makmum oleh letupan mercun itu.

Kerajaan sepatutnya bersungguh-sungguh melarang perbuatan itu dengan mengambil tindakan serta mereta kepada semua pihak, malah mungkin terhadap ibu bapa yang membiarkan anak-anaknya bermain mercun.

Kalau Negara tidak cukup untuk menjalankan kuasa kuasa, maka kerajaan boleh beri kepada institusi masyarakat yang ada di setiap kampong untuk membantu kerajaan membenteras dari penjualan hinggalah kepada sesiapa saja yang bermian mercun.

Bagi kuasa kepada JKKK, penghulu, ketua kampong, guru-guru sekolah supaya bertindak membantu polis mencegah penjualannya.

Setiap ada kanak-kanak yang bermain mercun, tahan sekejap, tanya dia di mana dia dapat mercun. Penjual mercun itu mesti dikenakan tindakan serta merta. Apa dendanya tentu sudah ada.

Para peniaga tidak mahu sangat pergi ke mahkamah. Jika acap kali dia kena pergi ke mahkamah, maka sudah tentu mereka berfikir untuk menjual benda itu. Jika mereka dikenakan dakwa atas setiap butir mercun, maka mereka tndakan akan membekalkannya lagi kepada pelanggan.

Asal ada saja kanak-kanak main mercun maka JKKK, Rukun Terangga atau tok penghulu segera bertindak melaporkan kepada polis dan polis mesti serta merta bertindak.

Ibu bapa kanak-kanak yang terlibat jika dikenakan tindakan nescaya mereka akan menjaga anak-anak mereka supaya tidak bermain mercun lagi.

Dan kanak-kanak itu sendiri jika kesnya diserahkan kepada guru untuk mendendanya, maka ia boleh menghalang kegiatan. Murid-murid biasa takut kepada tindakan guru.

Jika kerajaan bertegas sedikit dalam perkara ini, maka dipercayai tidak ada lagi orang membakar mercun setiap kali ada perayaan baik raya puasa, raya Cina dan lain perayaan budak-budak bermain mercun.

SeTAPAK
11/10/05

0 Comments:

Post a Comment

<< Home