Subky Abdul Latif

Wednesday, October 12, 2005

MENUNGGU ISA KELUAR

MENUNGGU Tan Sri Isa Samad keluar dari cabinet seolah-olah sama seperti isteri dan anak-anak mangsa tahanan Kemunting menunggu tahanan ISA dikeluarkan dari khemah tahanan itu.

Orang-orang ISA itu ada tempohnya, setiap dua tahun sekali boleh keluar atau disambung lagi.

Tetapi Isa Samad sekarang tidak diberi tempoh. Bunyinya beliau boleh keluar dari kementerian Wilayah Persekutuan, tetapi beliau tidak muncul-muncul dari pintu kementeriannya.

Dari segi maruah, beliau sudah patut mengemukakan tender keluar dari kerajaan apabila partinya UMNO sudah menerima keputusan penyiasat kes politik wang yang melucutkan jawatannya sebagai Naib Presiden UMNO beberapa bulan lalu.

Sejak keanggotaannya dalam parti itu digantung selama enam tahun, maka dia sudah tidak lagi boleh berfungsi sebagai Naib Presiden. Beliau sudah tidak meuncul dalam mana-mana kegiatan UMNO selepas itu.

Sekalipun dia dibenarkan merayu, dalam kedudukan yang menghendaki tahap maruah atau moral yang tinggi, orang malang seperti Tan Sri Isa dengan kesedaran sendiri wajar mengosongkan semua jawatannya.

UMNO menunjukkan ia seolah-olah bermaruah, maka Isa tidak lagi terlibat dalam kegiatan parti. Tetapi UMNO membiarkan kerajaan menyuimpan Isa dan kementeriannya terus menanggung semua keistimewaan yang beliau patut dapat sebagai menteri.

Dalam tempoh itu beliau bebas bekerja atau tidak bekerja. Memang tiada laporan media tentang kegiatannya di luar pejabat. Entahlah dalam pejabat.

Tetapi maklumat terakhir dari media bahawa beliau belum menentukan tarih keluar pejabat kerana masih ada kerja yang belum selesai.

Sama dengan Dr. Mahathir menangguhkan waktu berundur dari kerajaan kerana masih ada kerja yang belum selesai.

Presiden UMNO sudah menyatakan isyarat dia kena mengosongkan jawatannya berikut rayuannya tidak ditimbangkan kecuali tempoh penggantungan dipendekkan dari enam kepada tiga tahun. Dan tidak permintaan dia menyosongkan kerusi Dewan Rakyat.

Keputusan Majlis Tertinggi tidak mengubah kedudukannya sebagai pengamal politik wang.

Dari segi undang-undang Isa tidak melakukan jenayah dengan kesalahan yang disabitkan oleh partinya, tetapi moral dia ada melakukan salah laku. Jika UMNO boleh mengira ia sebagai satu jenayah politik, maka ia menjadi jenayah politik. Tetapi tiada status jenayah seperti itu diperakukan.

Tetapi dari segi UMNO itu sudah melakukan satu kesalahan yang besar hingga tidak lagi diakui UMNO selama tiga tahun.

Datuk Seri Najib menjadikan kesnya sebagai bukti kesungguhan UMNO menangani isu rasuah politik kerana sanggup bertindak kepada seorang Naib Preisdennya.

Sejak berita beliau disabitkan rasuah politik beberapa bulan lalu, beliau sudah lagi berurusan dengan orang ramai walaupun jawatan menteri tidak dilucutkan. Hubungannya selepas itu adalah dengan keluarga dan penyokongnya dalam parti.

Tidak diketahui apa lagi yang beliau boleh buat di pejabatnya mengenai urusan awam?

Dan bagaimana dia hendak melakukan kerja cemerlang dalam kerajaan beliau meanggung krisis moral. Untuk menjadi pemimpin yang bekesan yang dihormati oleh orang bawah ialah seorang yang tidak terjejas moralnya. Dari segi moral hukuman yang dihadapinya melucutkan semua kedudukan moralnya.

Jadi dia sebenarnya boleh bekerja, tetapi diragui boleh memberikan kesan yang kuat. Maka atas kedudukan itu, pemegang jawatan yang berhadapan dengan keadaan seperti itu lazimnya mengosongkan kedudukannya.

Tetapi bagaimana Tan Sri Isa boleh ada pejabat lagi di kementerian?

Sebenarnya secara rambang orang sudah lupa yang beliau masih Menteri Wilayah Persekutuan. Ramai yang tidak menyangka dia menteri lagi. Dia rupa masih menteri apabila Majlis Tertinggi UMNO memutuskan rayuannya ditolak dan menyebut dia kena mengosongkan kerusi menterinya.

Masa itu orang teringat semula rupanya beliau masih menteri.

Kerajaan yang ada mahukan satu kerajaan yang cemerlang, gemilng dan terbilang. Tetapi menteri Wilayah Persekutuan tidak boleh muncul sebagai menteri yang kuat lagi disebabkan kes UMNOnya.

Apakah keadaan itu tidak menjejaskan matlamat cemerang, gemilang dan terbilang di kementerian itu?

Kerajaan dan UMNO lebih suka membiarkan keadaan terbiar. Mungkin kerajaan yang tidak berapa tegas tidak mahu bertegas supaya sesiapa yang menghadapi krisis moral, keluar dari kedudukan supaya ia dapat digantikan dengan yang lain.

Dan beliau pula tidak peka dalam isu moral ini. Membiarkan saja.

Soalnya beliau bergaji. Gaji itu dari wang orang awam. Memang orang awam tidak kisah sekalipun mereka susah. Mana orang awam kisah wang awam orang sasah dan belasah. Pemimpinlah dalam keadaan begitu mendidik supaya orang awam itu tahu hak dan peranannya.

Dalam keadaan beginilah belum tahu bila Mat Isa mahu keluar pejabat secara raasmi? Yang masih belum selesai itu keraja apa? Sekadar mengemaskan kertasa pribadi, berapa hari sangat.

Mungkin menungguh Lailatul Kadr datang dulu.

SeTAPAK
12/10/05

0 Comments:

Post a Comment

<< Home