Subky Abdul Latif

Sunday, October 09, 2005

SAYANG LAKSAMANA TAK JADI ULAMA

SEPATUTNYA semua pembaca kagum dengan pencapaian hidup Laksasmana Tan Sri Anwar Mohd Nor dari bangku sekolah hingga menjadi Panglima Angkatan Tentera Malaysia seperti temubualnya dengan sebuah akhbar Sabtu lalu.

Beliau memilih bekerja demi membantu ibunya, ibu tunggal yang terpaksa menanggung nafkah adik beradik yang ramai bersekolah, pada hal beliau ditawarkan belajar di sekolah agama di Johor. Jika beliau belajar di sekolah agama dulu, mungkin Laksamana Anwar sekarang seorang ulama.

Kerana beliau memilih menjadi tentera, maka beliau berjaya menjadi laksamana satu jawatan paling tinggi dalam tentera laut. Bukan satu yang mustahil beliau menjadi ulama yang terkemuka jika belaiu memilih belajar di sekolah agama memandangkan ketekunannya dalam kerjayanya dalam tentera laut tadi.

Tahniah dengan pencapaiannya sekarang. Negara berbangga dengannya atas pencapaiannya dan khidmatnya.Tetapi suatu tercicir baginya Laksamana tidak menjadi ulama.

Bagi Allah dan nabiNya ulama itulah martabat yang paling dimuliakan. Tiada yang lebih mulia dari kalangan manusia selepas ketiadaan nabi selain dari ulama. Dan bagi Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Badawi yang dicarinya ketika mula memegang jawatan tertinggi dalam Negara itu ialah Asy Syafie dan Al Ghazali.

Tidak dipastikan beliau sudah menemuinya, atau yang dicari itu sudah ada tetapi tidak diperkenan di hatinya.

Tetapi kalaulah Tan Sri Anwar memilih untuk jadi ulama dulu, mungkin yang dicari oleh Perdana Menteri itu telah ditemuinya.

Kita boleh bertanya, mengapa Perdana Menteri tidak mencari yang lain selain dari Asy Syafie dan Al Ghazali? Mengapa beliau tidak cari Napoleon Bunaparte, seorang jeneral terkemuka dunia atau Laksamana Hang Tuah, seorang pahlawan terbilang dalam serajah Melayu?

Mungkin jawabnya, panglima boleh dicari dan dilatih, tetapi ulama muktabar payah diperolehi.

Sehingga ini apakah negeri-negeri di Malaysia sudah menemui seorang mufti yang berwibawa sama dengan Datuk Ishak Baharum, Mufti Selangor yang dipengaruhi dipecat oleh Perdana Menteri yang dulu. Sepuluh doctor pakar mungkin tidak sukar dipeuhi, tetapi belum ada ganti mufti Datuk Ishak.

Pada usia sekarang, kalau Laksamana Anwar diberi pilihan semula, adakah dia akan memilih yng lain selain dari jatur ke arah menjadi ulama?

Ulama adalah orang paling takut kepada Allah dan paling dekat di hati Allah. Tidak semua orang dapat taraf itu tetapi ada orang yang Allah pilih untuk mengisinya. Pada usia sekarang dipercayai Tan Sri Anwar sudah tercicir peluang itu dan mungkin barang tercicir itu tidak diperolehinya lagi.

Beliau mungkin menyesali akan barang tercicir itu. Tetapi ada tawaran lain bagi sesiapa tidak beroleh mertabat itu ialah menjadikan diri sebagai kawan ulama atau yang mencintai ulama.

Perdana Menteri misalnya adalah cucu dan anak ulama. Tentunya beliau syukur dan berbangga dengan menjadi anak dan cucu ulama. Tetapi tentu beliau juga bahagia kiranya beliau juga ulama. Bagaimana pun beliau termasuk dalam senarai yang tercicir dari martabat yng mulia.

Kini beliau cuba mengisi kekosongan tadi dengan mencintai ulama apabila beliau mengaku mencari Al-Ghazali dan Asy Syafie. Tetapi janganlah fikir tiada yang lain dari dua ulama itu saja. Cubalah perakui meminati ulama lain yang semai sekalipun tidak mencapai taraf dua tokoh ulama yang dicarinya itu.

Negara dan dunia kini mencari ulama yang fungsional. Dunia ini seperti gurun yang tandus tanpa ulama yang fungsional. Ulama ada dan ramai tetapi ditakuti tidak ramai yang mencapai fungsional.

Untuk mencari ulama menjadi imam dan khatib tidak susah, demikian juga untuk memberi fatwa halal haram. Tetapi yang bekerja dan fungsional seperti al Ghazali dan asy syafie tadi adalah sukar.

Saya sangat bimbang ulama tidak menjaga martabatnya untuk memimpin umat dan dunia dalam bekerja membina dunia ini untuk dibanggakan oleh umat manusia. Saya sangat bimbang kalau 20 ulama dipanggil untuk memikul satu tanggungjawab, yang menyahut secara lisan hanya 10. Dan yang sepuluh itu apabla diberi tanggungjawab, lima saja mengaku akan cuba melaksanakannya. Dari lima itu mungkin dua atau tiga yang menyerahkan kerjanya siap.

Kalau tiga itu menyiapkan kerja yang sempurnya, maka kita sudah cukup bertuah. Yang saya bimbang ialah satu saja dari mereka yang tiga itu melaksanakan tugas tadi dengan sempurna.

Kalau Laksamana Anwar tadi memilih menjadi ulama dan bekerja seperti dia bekerja dalam tentera laut, maka mungkin beliau boleh memenuhi kehendak ulama yang fungsional tadi.

Masyarakat beragama di Malaysia sejak lebih 20 tahun lalu cuba memertabadkan ulama dalam apa yang dipanggil mempelopori konsep kepimpinan ulama. Apa yang hilang 400 tahun lebih penjajah berpuaka di sini dulu cuba dicari semula.

Tetapi ia masih dilihat merangkak. Antara sebabnya ialah kegagalan masing-masing berfungsi dalam ibarat yang saya kemjukakan atas 20 ulama yang dipanggil tadi. Juka ia berfungsi, maka umat sudah cukup bertuah. Bagaimana pun kita tidak boleh berhenti selagi tugas tidak selesai.

Jadilah ulama yang berfungsi. Apabila 20 dipanggil, maka kesemuanya berfungsi dan dilihat berfungsi.

Bagaimana pun umat tidak boleh lari dari menyatakan penting ulama membimbing,dan justeru itu ulama mesti membina lebih banyak al-Ghazali dan asy-Syafie, bukan sekadar mencarinya. Jika tidak akan berjumpa mencari benda yang tidak ada, tetapi anda pasti dapat jika yng tidak ada itu dibina.

SeTAPAK
09/10/05

0 Comments:

Post a Comment

<< Home