Subky Abdul Latif

Tuesday, October 18, 2005

KAWALAN HARGA YANG TAK TERKAWAL

HARI ini adalah hari keempat Skim Kawalan Harga Barang Pengguna dikuatkuasakan yang bermula 15 Oktber lalu. Ia sekadar melibatkan 23 jenis barang saja.

Setakat dua hari ia dilancarkan sekurang-kurangnya 42 kes melakukan kesalahan yang dicatitkan. Ia sekadar yang ditemui ke atas 5,158 premis yang diperiksa.

Tindakan yang dikenakan pada hari kedua itu RM3,569 nilai barang dirampas dan RM 2,546 nailai kompaun dikeluarkan. 25 dari kes itu tidak meletakkan tanda harga dan satu kes kerana menjual telur tinggi dari yang ditetapkan.

Semua ini adalah yang ditemui oleh penguat kuasa. Sekalipun nampaknya kes pelanggaranna sekadar 42 dari 5,158 premis yang diserebu, pelaggaran itu tidak dikira teruk. Ia pada nisbah 11 bagi 1,000 premis. Banyak mana agaknya kalau semua primis diperiksa?

Dengan rampasan dan kompaun yang dikenakan, maka pelanggaran itu rasanya boleh dibendung. Tetapi ia hanya terkawal kiranya cukup penguatkuasa untuk memerhatikannya dari semasa ke semasa. Ertinya peguat kuasa sentiasa ada. Kalau penguat kuasa datang sekali sekala dan kedatangannya diketahui dulu oleh peniaga, nescaya ia tidak berkesan juga.

Tetapi apakah harga yang disetujui oleh kementerian itu disenangi oleh pengguna? Atau ia elok sikit dari yang tentukan oleh peniaga?

Setakat ini pengguna masih terasa bahawa harga barang adalah mahal dan suasana harga itu tetap menimpangkan kuasa membeli mereka. Dengan wang yang ada yang sepatutnya cukup untuk apa yang patut dibeli, menjadikan mereka tidak dapat beli apa yang patut dibeli dengan jumlah yang diperlukan.

Ia belum mengambil kira golongan fakir miskin yang memang tidak mampu membeli secukup yang diperlukan. Golongan ini sudah tidak dapat hendak disuarakan dan diserahkan sepenuhnya kepada kerajaan saja.

Kalau pengguna yang tidak tergolong dalam kumpulan miskin, terdongkol dengan suasana harga yang tidak memuaskan, maka tidak tahu hendak dikata apa rasanya menjadi orang fakir dan miskin?

Harga yang kerajaan cuba kawal adalah sekadar ke atas 23 jenis barang. Bukan beribu-ribu jenis barang yang pernah disenaraikan oleh semangat salah satu bajet yang pernah disampaikan oleh Dato Seri Anwar Ibrahim satu masa dulu.

Walau pun semangat itu dulu seolah-olah satu idealisma, tetapi itulah yang kehendaki oleh semua. Ia adalah cerita lama tidak perlu diperpanjang lagi.

Suasana pasaran sangat tidak menyenangkan pengguna. Tetapi adakah persatuan pengguna juga menyenangi harga yang disetujui oleh kerajaan itu?

Tidak banyak yang diketahui peranan persatuan pengguna yang ada di pusat-pusat negeri saja. Persatuan pengguna tidak ada di peringkat daerah malah tidak begitu diketahui di mukim dan kampung.

Tetapi apakah persatuan pengguna di peringkat negeri-negeri itu sudah menyetujui harga yang disetujui oleh kerajaan itu? Dan adakah persatuan pengguna sudah berpuas hati?

Persatuan pengguna pada masa ini banyak menumpukan kepada nilai semua barang dan aspek-aspek kepenggunaan yang lain. Itupun tugas pentingnya juga. Tetapi harga barang harian terutama dalam kegilaan minyak naik dan dunia naik minyak seperti terbiar.

Keadaan harga barang hanya banyak diketahui oleh ibu-ibu yang tidak makan gaji yang lebih banyak ke pasar dan kedai dari orang lain. Ibu-ibu bekerja lebih bersungut tentang masalah pembantu rumah dan kalau pun mereka tidak bebas dari kesan kenaikan barang, maka akan menyokong usaha kesatuan sekerjanya menuntut kenaikan gaji dan keadaan hidup yang lebih baik.

Harga barang adalah bidang yang diketahui oleh ibu-ibu tidak bekerja yang lebih banyak mengendalikan urusan pembelian barang keperluan harian. Suami tidak banyak tahu kerana suami kebanyakannya menemankan isteri ke pasar dan mereka lebih banyak menunggu di motokar semasa isteri membeli.

Semua ibu-ibu bersungut. Dan perkara ini tidak diperhatikan oleh Shahriat Jalil. Dia banyak menumpukan bagaimana mahu memartabatkan wanita supaya setaraf dengan suami dan bagaimana supaya isteri tidak didera dan anak tidak didera. Tetapi kuasa kepenggunaan yang banyak boleh ditentukan oleh sang ibu tidak ingin diketahuinya.

Orang ramai tidak boleh menyerahkan kawalan harga ini kepada kerajaan. Kerajaan mempunyai tanggungjawab yang lain selain dari kepentingan pengguna. Ia juga menjaga kepentingan peniaga. Dalam banyak hal semua kerajaan di dunia sejak sebelum Firaun adalah memihak kepada peniaga.

Kerana Qarun berjaya menguasai Firaun, maka nasib pengguna tidak terbela. Harapkan Firaun dan Qarun hendak mengawal harga barang, maka jawabnya ialah pengguna akan makan pasir padang pasir.

Sementara ruang demokrasi yang ada sedikit lagi di Kuala Lumpur ini pengguna tidak dapat bergangung kerajaan. Kerajaan kalah dengan Dewan Perniagaan Cina dan dewan-dewan perniagaan yang lain. Kerajaan boleh penjarakan tokoh-tokoh dewan perniagaan, tetapi kerajaan tidak boleh lawan pengaruh dan rangkaian di belakang dewan perniagaan itu.

Kawalan harga sudah dilancarkan puluhan tahun lalu. Semasa Khir Johari menjadi menteri perusahaan dan perdangan tahun 60an dulu sudah ada penguatkuasa mengawal harga barang, tetapi harga barang adalah isu yang hidup berterusan.

Sudah banyak menteri selepas Khir Johari, harga barang terus tidak terkawal. Masalahnya ialah kuasa penjual lebih berbisa dari kuasa pengguna. Jika ada peniaga yang ditarik lesennya dari semasa ke semasa kerana menjual barang lebih dari harga yang ssepatutnya dan menaikkan harga barang sesuka hati, maka keadaan boleh diredakan.

Kalau kerajaan sekadar bersungut dengan cakap-cakap ‘jangan naikkan harga barang’ dan ‘tak sepatutnya harga dinaikkan’ maka ia tidak akan mampu mengawal harga barang.

Peniaga mahukan lessen berniaga. Kalau lesennya ditarik, mereka terpaksa mencari mata pencarian lain. Ini lebih susah bagi mereka dari untung tidak besar dalam perniagaan. Oleh kerana itu falsafah untuk sikit tapi berniaga lama adalah lebih baik dari untung berganda tetapi makan tak lama.

Tindakan tegas yang berterusan serta peranan penting persatuan pengguna, melatih ibu-ibu dengan ilmu kepenggunaan supaya kuasa itu dapat mereka gunakan nescaya membuka peluang mengedurkan ketegangan dengan harga semua barang.

SeTAPAK
18/10/05

0 Comments:

Post a Comment

<< Home