Subky Abdul Latif

Monday, October 24, 2005

PERBICARAAN SADDAM DAN KERUNTUHAN TAMADUN IRAQ

SADDAM Hussein sudahpun diletakkan dalam kandang orang salah mnggu sudah atas tuduhan berbagai jenayah yang dikatakan dilakukannya sebagai pekerintah Iraq.

Ikut dibicarakan di mahkamah yang ditubuh dan dijalankan atas kehendak Amerika itu adalah beberapa orang kuatnya dalam pentadbirannya dulu.

Mereka baru dikemukakan di mahkamah. Hari itu mahkamah mengemukakan tuduhan-tuduhan yang kesemuanya tidak mengakui bersalah. Saddam sendiri mengambil pendekatan sebagai seorang yang masih menjadi Presiden Iraq yang sah yang tidak dapat menjalankan tugasnya kerana ditakluki Amerika.

Justeru itu dia tidak mahu menjawab soalan-soalan yang dikemukakan oleh mahkamah, kerana pada pendapatnya mahkamah itu tidak sah dan orang-orang Iraq yang menjadi pegawai mahkamah dari hakim hinggalah kepada budak pejabat adalah talibarut Amerika.

Sebarang tindakan Saddam nanti tidak dilihat sebagai jawapan kepada tuduhan yang dikemukakan tetapi adalah reaksinya kepada dakwaan terhadapnya. Bagaimana orang-orang yang tiduh yang lain melayani tuduhan pendakwa tidak dipastikan selaras, tetapi tumpuan adalah terhadap Saddam.

Dunia seluruhnya termasuk kebanyakan rakyat Iraq sudahpun mnyatakan bahawa Saddam tidak akan mendapat keadilan yang selayaknya sebagai seorang yang didawa kerana Amerika dikenal pasti mahu menghukum Saddam dan hukuman itu tidak lain dari hukuman bunuh.

Sekaliannya sudah dapat mengagak keutusan mahkamah iaitu dia dihukum mati.

Lepas hari dia dihadapkan ke mahkamah, mahkamah tidak bersidang. Selepas itu ada pula berita bahawa seorang peguam belanya telah dibunuh. Sudah tentu ia mengganggu perjalanan perbicaraan. Sudah tentu pasukan pembelaan terpaksa mengemas kini kertas pembelaan. Mahkamah terpaksa memberikan masa secukupkan kepada pasukan itu.

Dalam keadaan yang ada jadual perbicaraan mesti mengikut keadaan. Iraq adalah sebuah negara huruhara. Ia sedang berperang. Amerika dan kerajaan bonekanya di satu pihak dan pejuang yang tidak dikenal identitinya di satu pihak.

Seramai mana gerakan mereka, siapa ketuanya dan di mana kubunya tidak diketahui. Yang jelas ialah letupan berani mati berlaku di setiap hari dan tidak dapat dipastikan di mana letupan akan berlaku. Ia boleh berlaku di mana dan bila-bila masa.

Perbicaraan Saddam pun dipercayai akan berjalan mengikut suasana juga. Ia boleh diadakan hari ini atau esok dan ia boleh ditunda bila-bila saja.

Kerajaan boneka Iraq tidak mempunyai kekuatan untuk menghadapi tentangan dari bawah. Jika tidak ada tentera Amerika, tidak dapat diketahui secara tepat apa yang dapat dilakukan oleh kerajaan Iraq yang tidak dipastikan juga wibawa tenteranya. Atas sebab itu orang-orang Iraq yang beruniform adalah dilihat sebagai tentera dan polis upahan Amerika.

Majoriti rakyat Iraq dipercayai setuju Saddam adalah seorang dictator dan kejam. Mereka juga mungkin mahu melihat Saddam dihukum termasuk hukuman mati. Tetapi setengahnya tidak mahu ia jalankan atas kehendak Amerika.

Amerika sendiri tidak mempunyai apa-apa alasan yang kuat untuk menceroboh Iraq dan kekal di Iraq. Ia berputar di seluruh dunia untuk menyampaikan dakyah mengapa Amerika menceroboh Iraq? Untuk melepaskan Iraq dan rakyatnya dari cengkaman kekejuaman Saddam.

Itupun tidak meyakinkan dunia. Harapannya hanyalah dunia mesti mempercayai Amerika dan mesti menyokong Amerika. Alasan demokrasinya tidak ada. Ia hanya bergantung kepada kekuatan Amerika dan Amerika tidak boleh ditentang.

Jika sekadar Saddam itu jahat, ia tidak memerlukan Amerika datang sendiri. Biarkan ia dihadapi oleh rakyatnya sendiri.

Mengapa Iraq diceroboih Amerika, bukan kerana kekejaman Saddam, tetapi adalah untuk menghancurkan tamadun Baghdad. Itulah penjelasan Dich Cheney, Naib Presiden Amerika semama menjadi Setiausaha Pertahanan semasa perang Desert Storm dulu.

Tamadun Baghdad itu ialah ia berupaya untuk melancarkan roketnya ke Israel. Iraq ada orang yang boleh melakukan ancaman ke atas Israel. Alasan ini pun tidak cukup kuat sekarang. Ia hanya dilihat berperang bagi pihak Israel.

Oleh itu sekalipun bilangan yang marahkan Saddam itu ramai, tetapi yang marahkan Amerika juga sama ramai dengan yang marahkan Saddam.

Saddam disetujui melakukan kekejaman terhadap penentang-penentangnya. Ramai dipercayai yang sudah terbunuh kerananya dan ramai lagi yang mungkin terbunuh kalau dia berkuasa lagi. Tetapi bilangan yang dipercayai akan terbunuh lagi itu tidak seramai yang sudah dibunuh oleh kehadiran Amerika.

Saddam kejam tetapi Iraq membangun dan rakyat yang dalam ketakutan banyak menikmati kepesatan pembanungannya. Iraq sebenarkan diakui oleh Al-Marhum Adam Malik, pemimpin dan diplomat Indonesia, adalah sebuah wilayah sosialis yang paling berjaya.

Semua masyarakat sosialis di dunia gagal dan porak peranda. Hanya Iraq di bawah sosialis Baath dapat memberikan apa yang sosialis mahu beri. TEtapi ia berhadapan dengan pemimpin yang kejam.

Amerika yang medakwa datang untuk menyelamatkan rakyat Iraq dari kekejaman itu juga kejam. Ia menangkap Saddam, tetapi ia telah membunuh rakyat Iraq, mungkin lebih ramai dari yang dibunuh dalam pentadbiran Saddam. Yang lebih ketara ialah seluruh tamadun dan pembangunan fizikal Iraq mustanah.

Iraq tidak sampai seperti Al-Ahqaf di bawah Aad yang dilanda taufan pasir sejuk dan tidak seperti Hijr di bawah kaum Tsamud yang dipanah tempikan hililintar. Kedua-dua tamadun itu ranap seperti debu yang Aad dan Tsamud tidak berbenih lagi. Tetapi pembangunan di semua kota di Iraq kini hancur dan tamadunnya musnah.

Kalau Iraq di bawah Saddam seperti menghadapi harimau bengis, tetapi kini di bawah Amerika ia seperti dikejar buaya dan naga.

Buaya dan naga inilah yang membicarakan harimau di Baghdad sekarang. Semua sudah tahu hukuman ke atas Saddam. Dan Saddam akan binasa. Dia tidak binasa atas kekejamannya, tetapi binasa kerana Amerika mahu menghancurkan tamadun Iraq. Bagi masyarakat Iraq keputusan mahkamah Amerika di Baghdad itu adalah ibarat Saddam kalah Iraq jadi arang dan Saddam menang pun Iraq jadi debu.

Pertembungan antara Saddam dan Amerika, yang terbakar ialah Baghdad. Amerika belum tentu menang dengan menghukum Saddam. Saddam mati, tetapi Iraq dan rakyatnya masih hidup dan orang meletupkan diri tidak berakhir dengan menghukum Saddam.

SeTAPAK
24/10/05

0 Comments:

Post a Comment

<< Home