Subky Abdul Latif

Thursday, October 13, 2005

TABUNG BENCANA PAKISTAN, KASHMIR

PULUH ribu terkorban dalam gempa bumi terdahsyat yang melibatkan Pakistan, Kashmir dan sedikit Afghanistan. Beberapa juta cedera dan tinggal sehelai sepinggang di Pakistan.

Ancaman mati kesejukan lebih ramai jika banjuan segera antarabangsa tidak diurus serta merta.

Semua manusia hiba dan meratapi bencana itu, masing-masing patut mendapat pengajaran dari kejadian itu. Ia adalah pengajaran dan pengalaman bagi orang menjadi mangsa tetapi terselamat. Akan ada kesan besar dari orang yang terkena malang; menginsafi kejadian dan mendekatkan lagi diri kepada Allah.

Apa yang dapat dipelajari oleh orang yang tidak kena apa-apa sama ada yang dekat dan yang jauh?

Semua kerajaan akan memberi sumbangan mengikut keupayaan dan ada juga yang melakukannya mengikut kepentingannya. Amerika yang juga belum pulih dari malang taufan Katrina dan beberapa bencana sepertinya, mempunyai kepentingan yang sangat besar di rantau bencana itu.

Inilah masa Amerika menanggung tanggungjawab Pakistan itu setelah Pakistan menyerahkan kesetiaannya yang tidak berbelah bagi kepada Amerika dalam perang menentang keganasan antarabangsa.

Amerika tidak mudah mencapai kemenangan atas Taliban dan rangkaian Al Qaedah tanpa sokongan penuh Musharraf yang kemudian layat dipanggil Busharraf. Pakistan telah memberi segala-galanya kepada Amerika dan dalam saat susah ini, Amerika menanggung penderitaan Pakistan itu kerana Pakistan bukanlah negeri senang.

Walaupun Amerika memerlukan bajet besar untuk bencana siri taufan di negaranya, tetapi Amerika adalah dunia dan menjaga kesusahan dunia. Tiadalah erti penjagaan dunia padanya jika ia tidak mampu mengambil tanggungjawab di negara budak-budaknya.

Tidak siapa suruh Amerika menjadi dunia. Ia pilihan Amerika sendiri. Maka ia mesti tanggung apa yang dimahukan.

Masalah di Pakistan adalah masalah utama Pakistan. Tetapi Pakistan cuma tidak bernama Mississippi atau Ohio, Texas atau Florida. Tetapi ia dilihat seperti salah satu dari wilayah itu. Amerika tidak pernah membantah kemahuan Amerika. Maka Amerika wajar menyaggupi masalahnya.

Lebih-lebih lagi Afghaistan. Gabnornya di Afghanstan hampir menjadikan Afghanstan itu seperti Holywood. Maka Amerika juga wajar tampung masalah yang dihadapi akibat gempa bumi itu.

Sudah tentu Negara-negara di dunia akan memberi bantuan seperti yang mereka sudah hulurkan kepada Amerika yang dilanda Katrina dan Rita. Pakistan dan Afghanistan akan menerima bantuan setiap kerajaan di dunia, tetapi tanggungjawab besarnya ialah Amerika.

Kalau Amerika tidak menyanggupinya, maka keciwalah Pakistan dan Afghanistan yng patuh dan setia itu.

Jika Amerika tidak ada duit itu adalah masalahnya, kerana ia mahu jadi dunia. Orang lain tidak suruh ia jadi dunia. Ia adalah pilihannya sendiri.

Bagaimana pun sebagai individu manusia rakyat Malaysia, terutama yang Islam, tidak boleh melihat rakyat Pakistan dan Kashmir menderita dengan berpeluk tubuh.

Mereka tidak boleh dibiarkan mati kesejukan dan kebuluran. Pejabat Pesuruhjaya Pakistan di Kuala Lumpur adalah membuka Tabung Bantuan Bencana. Setiap pihak wajar memberi derma. Mereka memerlukan selimut, ubat dan lain-lain.

Orang-orang Malaysia kadang-kadang tidur tanpa selimut dan kalau ada selimutpun adalah dari kain nipis. Justeru itu bukan masa bagi orang ramai mengumpul pakaian dan kain terpakai seperti yng lazim dibuat bila ada perlukan.

Hanya orang Pakistan dan Kashmir yang tahu jenis selimut dan pakaian yang mereka perlukan serta ubat yang mereka kehendaki.

Bulan Ramadhan ini adalah bulan bederma. Maka wajarlah semua pihak menyumbangkan sebahagian dari wang yang ada.

Nasib mangsa bencana itu kalaupun asalnya kaya, adalah lebih miskin dari orang kita yang miskin pada masa ini. Mereka sangat memerlukan.

Dalam bulan Ramadhan ini setiap orang Islam menunaikan zakat fitrah. Apakah tidak mungkin setiap negeri memberikan semua pungutan zakat fitrah itu mangsa di Pakistan dan Kashmir dan lain-lain?

Adalah benar umat Islam di Malaysia pun ada tanggungjawab. Tetapi masing-msing tidak wajar bergantung kepada zakat fitnah setahun sekali itu. Yang penting setiap orang mengeluarkan zakat fitrah. Untuk sekali tidak mengambil bahagian dari zakat fitrah itu tidak menyebabkan yang berhak tambah menderita sepanjang tahun ini.

Setakat ini bantuan zakat fitnah tidak banyak mengangkat seorang miskin kepada tidak miskin. Untuk sekali setiap negeri wajar memikirkan ia lebih diperlukan oleh mangsa bencana itu.

SeTAPAK
13/10/05

0 Comments:

Post a Comment

<< Home