Subky Abdul Latif

Friday, October 21, 2005

TAKZIAH BUAT PERDANA MENTERI

TAKZIAH buat Perdana Menteri Datuk Seri Abdullab Badawi dan keluarga atas pemergian isterinya, DAtuk Seri Endon Mahmud pagi Khamis 16 Ramadhan bersamaan 20 Oktober, 2005.

Moga-moga Perdana Menteri kekal dalam kesabaran dan ditingkat ketabahan atas pemergian itu, dapat menangani tugas dan tanggungjawab besar Negara dengan baik dan jaya.

Keseorangan di kamar tidur, tanpa isteri semasa sahur, tiada isteri melepaskannya di pintu ketika pergi kerja dan tiadanya juga menyambut di pintu semasa pulang dari kerja tentunya memilukan Perdana Menteri, tetapi sunyinya tidak memilukan sangat beliau kerana telah dialami sejak bertahun-tahun.

Al-Marhumah telah lebih banyak dirawat di luar rumah malah di luar Negara, sejak diketahui mengidap serangan barah payu dara ketika Datuk Seri Abdullah masih Timbalan Perdana Menteri. Kesedihan hanya kerana kematian isteri, tetapi kesepian telah dilalui lama. Situasi yang ada terbaik untuknya kerana pemergiaan isterinya pada saat yang terbaik mengakhiri kepayahaannya berjuang melawan penyakitnya.

Penderitaan Al-Marhumah mungkin perit dan lama, tetapi penderitaan yang lama itu adalah cara Allah bersihkan hambaNya dari dosa, dipercayaan Al-marhumah tabah, sabar dan berjaya menghadapinya.

Apapun ketidak sempurnaannya terhadap Allah, dipercayai dan didoakan diampunkan sepenuhnya oleh Allah atas kesabaran dan ketahannya selama menghadapi penyakitnya.

Tentunya beliau tidak sunyi dari sebarang dosa padangan pandangan manusia, kerana tiada anak Adam selain dari para nabi yang tidak berdosa, Endon binti Maryam, nama rasminya di akhirat dilepaskan oleh suami dan keluarganya pada hari yang terbaik yang dicita-citakan oleh orang Islam.

Bila mati pun adalah terbaik untuk seseorang kerana pemergian itu adalah untuk menghadapi Allah, Tuhan sekalian alam. Tetapi umat Rasulullah SAW inginkan mati dalam bulan Ramadhan, kerana itulah masanya ahli kubur berasa paling senang.

Senang di alam kubur yang dimaksudkan tidak bererti sekalian ahli kubur tidak mengalami siksaan kubur mengikut jenis dosa masing-masing, tetapi dalam Ramadhan, kedudukan masing-masing adalah selesa dari biasa.

Endon binti Maryam, nama yang disebut oleh pembaca talking semasa dia ditalkinkan, diterima Allah di alam kubur selepas Asar dan mendapat kelebihan pada malam pertamanya pada malam Jumaat 17 Ramadhan. Hari dalam Islam bermula dari waktu Maghrib dan berakhir Maghrib esoknya.

Pada penglihatan umat Islam malam pertama di kubur dalam bulan Ramadhan, malan Jumaat dan malam 17 Ramadhan sebagai pertanda baik. Allah saja yang tahu keadaan sebenar. Tetapi dengan sangka baik pada malam-malam yang baik itu, keluarga yang kesedihan atas kematian orang tersayang akan reda rasa sayunya dengan harapan hari-hari dan malam-malam yang dimuliakan oleh Islam itu membawa kebahagian kepada ruh orang yang memulai pengalaman hidup di kubur ada masa itu.

Bukan Al-Marhumah seorang saja mati pada hari semalam dan dikuburkan hari semalam juga. Moga-moga orang-orang yang mati semalam dan dikuburkan semalam, mendapat bahagian sebaik-baiknya dan bahagialah orang yang mati semalam dan dapat dikuburkan secepat-cepatnya.

Sebagai orang Islam biasa, hubungan Endon binti Maryam dengan Allah adalah biasa saja sebagaimana kebiasaan bagi orang-orang awam yang lain. Hanya Allah yang tahu kelebihan dan kekurangannya. Tetapi tentulah ada kebaikannya maka dia Allah tamatkan dunianya pada hari yang memungkinkannya berada di kubur pada malamnya pada malam yang Allah muliakan itu.

Malam Jumaat adalah malam Allah muliakan dengan kelebihan tertentu. Sesiapa yang membaca surah Al-Kahfi, maka Allah ampunkan dosanya selama lapan hari selepasnya.

Hadis riwayat Ibnu Kathir dari Umar r.a., siapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cayaha daripada bawah kakinya hingga ke langit. Untuknya cahaya di hari kiamat dan diampunkanNya antara dua Jumaat.

Hadis riwayat Ibnu Kathir lagi daripada, Said Al-Khudri, Sesiapa membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, maka dihamparkan (disinarkan) untuknya daripada cahaya antara dia dan Bait A-Atiq.

Satu lagi hadis dari Ibnu Kathir, Sesiapa membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, maka dia terhindar dari segala fitnah selama lapan hari, dan jika Dajjal muncul, dan terhindar dia daripadanya.

Ia sekadar bukti hari Jumaat itu sangat dimuliakan Allah. Maka ada lebihnya bagi orang yang mati pada hari itu dengan kehendak Allah.

Moga-moga isteri Perdana Menteri, satu-satunya Perdana Menteri Malaysia yang isterinya mati semasa menjadi Perdana Menteri, mendapat rahmat. Penderitaan lama dengan penyakitnya, yang memungkin dosa terampun, mungkin menjadikan dapat mati pada waktu-waktu yang Allah muliakan.

Tetapi umat manusia seluruhnya, jangan menunggu sakit teruk yang lama untuk mendapat keampunan. Ingatlah akan Allah semasa sihat sebelum sakit, semasa muda sebelum tua untuk bertaubat.

Saya percaya Perdana Menteri bertambah tenang dan senang dengan takziah saya.

SeTAPAK
21/10/05

1 Comments:

  • kalau begitu bermanfaatnya membaca surah al kahfi di hari jumaat, kenapa budaya kita suka baca Yassin pulak? dah ada hadith suruh baca al kahfi maka ada baiknya kita ubah dari baca yassin malam jumaat kepada baca al kahfi. Bgm pdgn tuan haji?

    By Blogger orangtuo, at 12:02 AM  

Post a Comment

<< Home