Subky Abdul Latif

Tuesday, October 25, 2005

TAUFAN WILMA PULA

MANGSA dan kesan taufan Katrina dan Rita yang melanda wilayah-wilayah selatan dan Teluk Maxico Amerika, kini datang pula bencana taufan yang kencang dan dahsyat juga dikenali Taufan Wilma.

Penduduk Florida, wilayah yang menentukan George W. Bush menjadi Presiden Amerika lima tahun dulu, sudah pun mengalami korban jiwa dari Taufan Wilma itu sekalipun mereka mengambil tindakan meninggalkan kediaman masing-masing sehari sebelum ia tiba.

Ia tidak sekencang Katrina dan Rita, tetapi ia cukup kencang dan adalah azab untuk penduduk-penduduk sebelah selatan Amerika khususnya wilayah yang berdepan dengan Laut Caribmean. Apabila taufan itu melanda wilayah itu Negara-negara yang berdekatan seperti Cuba dan Maxico ikut dilanda.

Bagi wilayah-wilayah Amerika sebelah situ adalah taufan yang ke delapan sejak Ogos 2004.

Dunia yang membenci Amerika atas dasar perangnya sejak keluarga Bush berkuasa terutama umat Islam yang menjadi sasaran mustakbirin Amerika itu, tidak wajar pula memberikan kata-kata padan muka dengannya atas bencana itu, tetapi wajar insaf atas kejadian yang menimpa mereka dan simpati atas bencana alam itu.

Mungkin kawasan itu terletak di garis laluan taufan, tetapi sejak beberapa ketika sebelum Ogos 2004 ia tidak aktif seperti setahun ini. Tahun ini terutma dua bulan ke belakangan ini, ia datang bertalu-talu atas berbagai nama yang diberikan, adalah amaran yang perlu diberi perhatian kalau manusia mahu mempelarinya dari pengetahuan umat Islam.

Bagi Islam angin adalah rahmat dan diperlukan oleh alam, tetapi apabila ia memberi amaran kepada manusia supaya belajar dari kesombongan masing-masing, maka angin itu bertukar menjadi ribut dan taufan. Ia tidak lagi bertiup sebagai satu rahmat tetapi ia adalah azab.

Rantau lain juga menerima azab malah lebih derita seperti ancaman tsunami di pantai-pantai Lautan Hindi khususnuya Aceh, Indonesia, Sri Lanka serta gempa bumi kaki gunung Himalaya yang melibatkan Pakistan, Afghanistan dan Hindustan (India), seolah-olah amaran di Teluk Maxico itu tidak seberapa.

Tetapi taufan yang bertubi-tubi sejak lebih setahun sekarang dan terakhir pukulan Wilma adalah azab yang cukup meletihkan Amerika. Kalau Amerika menjadi penyumbang ketara dalam setiap azab di sana sini dua, tetapi azab Katrina di New Orleans dua bulan lalu meletakkan Negara kaya raksaksa itu terdampar kepada belas ihsan antarabangsa.

Pelajaran dari akidah umat Islam bencana adalah azab Allah setelah manusia seluruhnya dalam tamadunnya tidak bersyukur kepada Allah dan tidak menyembah Allah serta tidak mengaku nabi dan rasul yang diutus kepadanya sebagai pembawa berita duka dan gembira dari Allah.

Apa yang berlaku dalam tamadun kaum Nuh, kaum Aad dan kaum Tsamud 5000 tahun lalu adalah disebabkan mereka masing-masing adalah lupa daratan dengan kekayaan dan kemewahan pembangunan ekonominya, zalim kepada anggorta kaumnya serta mendustakan Tuhannya dan rasul-rasulNya.

Tamadun Aad dan Tsamud adalah contoh tamadun manusia jahiliyah paling maju dan paling agung di zamannya, secara menyeluruh penduduknya mewah hingga kediaman masing-masing bukan sebagai rumah mewah tetapi berbentuk istana dan mahligai.

Masing-masing memiliki teknologi tercanggih untuk masanya. Sebagai orang yang menyembah Tuhan selain Allah, telah diutus rasul bagi mengekalkan tamadunnya sesuai dengan ketentuan Tuhannya iaitu Allah. Mereka enggan mentaati rasulnya malah mengancam rasul dan menghina Allah yang memakmurkan mereka. Dan mereka minta supaya didatangkan azab yang dijanjikan jika rasul-rasul itu orang yang benar.

Telah turun bala yang diminta, dan tamadun itu hancur seperti pokok korma usang dan debu-debu yang berterbangan.

Amerika mencapai kejayaan tamadun jahiliyah yang menyamai Aad dan Tsamud 50 kurun lalu. Telah datang rasul ikutannya Nabi Muhammad SAW 15 kurun lalu atau 13 kurun sebelum kelahiran kaum Bush yang terdiri tamadun Amerika, tetapi mereka mundustanya, mengakui kewujudan Allah sebagai Tuhannya tetapi tidak mengaku syariat yang sempurna yang disampaikan oleh rasulNya.

Telah disampaikan berita amaran dan gembira melalui mukjizatnya Al-Quran. Sembahlah Allah! Tinggalkan lain yang menyirikkanNya. Taatlah kepada rasulNya. Mendustai Allah dan rasulNya akan menghadapi azab yang pedih di hari yang besar.

Berdoa rasul itu supaya Allah tidak memusnahkan umatnya yang zalim seperti yang dikenakan kepada umat rasul-rasul sebelumnya. Allah perkenankan doanya, tetapi azab tetap ada, tidak sampai memusnahkan. Mereka akan musnah atas perbuatan mereka sendiri.

Rasulullah SAW tidak sampai pergi ke Washington untuk memberitahu supaya menyebah Allah dan taat kepadanya, memadai menyebarkan Al-Quran dan dakwah pengikutnya yang ada seluruh dunia.

Tetapi pemuka-pemuka kaum Bush mesej itu sebagai satu keganasan, lalu memerangi mereka di mana saja atas nama kempen global memerangi keganasan. Bumi umat Islam di Palastin, Afghanistan dan Iraq sudah diceroboh, penduduknya ada yang dibunuh dan ada yang ditahan di Teluk Guantana, Kuba di kawasan laluan taufan ke Teluk Maxico.

Pengikut-pengikut rasul itu yang ditahan di situ dizalimi seperti anjing. Selain dari semua deraan, antara mereka dibogelkan dan diarahkan soldadu betina bogel juga duduk di atas badannya dan di depan mukanya. Disaspu badannya dengan darah haid betina jahat itu.

Teks Al-Quran dikoyak-koyak dicampakkan ke mangkuk tandas. Ada yang mengesat kasut dengan kertas-kertas Al-Quran.

Bukankah ia sama saja dengan kejahatan betina Tsamud yang menawarkan dirinya digauli oleh mana-mana lelaki yang berjaya membunuh unta tanda mukjizat Nabi Salleh dan ada ibu tunggal sedia menyerahkan anak daranya kepada pembunuh unta itu?

Tiada banjir menenggelami alam seperti di zaman Nuh, tidak taufan pasir dingin seperti di zaman Hud dan tiada tempikan memecah anak telinga seperti azab kaum Tsamud. Tetapi taufan yang bertalu-talu setahun ke belakngan ini yang melanda wilayah Amerika di Teluk Maxico meletihkan bangsa Amerika yang sedang dibenci dunia atas kezalimannya di dunia khususnya di rantau Teluk.

Yang berlaku itu azab. Ia pedih. Tetapi justeru Nabi Muhammad SAW itu adalah rahmat kepada alam, maka azab itu memberi amaran dan pengajaran kepada kaum Bush khususnya dan manusia sedunia amnya, untuk bertaubat.

Jika kaum Bush sedia bertaubat dan taat kepada rasul akhir zaman untuk bertuhankan Allah, tamadun Amerika itu dapat diperkukuh, seperti yang ditawarkan kepada kaum Aad, betapa tamadunnya dikukuhkan kiranya sedia menyembah Allah dan meninggalkan penyembahan berhala.

SeTAPAK
25/10/05

0 Comments:

Post a Comment

<< Home